premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

adam-kromer Njena.si

Adam in Gordana (Ljubezen na prvi pogled) dahnila ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turneja prijateljstva: Castro obiskal Moskvo

Deli na:
Turneja prijateljstva: Castro obiskal Moskvo

Foto: Reuters

Kubanski predsednik Raul Castro je po turneji na Kitajskem in v Vietnamu včeraj obiskal Rusijo, da bi pridobil novo pomoč stare zaveznice svoji državi, ki jo hromijo sankcije. Castro se je najprej sešel z ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom, nato še s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kubanski voditelj je Rusijo tokrat obiskal drugič, odkar je leta 2006 prevzel oblast od svojega starejšega brata Fidela. Obisk zaznamuje poskus obnovitve stikov, ki so se v veliki meri prekinili z razpadom Sovjetske zveze pred 20 leti.

Castro je ob začetku obiska položil venec na grobu neznanega vojaka blizu Kremlja v Moskvi. Sestal pa se je tudi z ruskim premierom. Medvedjev je pred srečanjem dejal, da bi se morala v pogovorih osredotočiti na načine, kako lahko obe državi izkoristita medsebojne potenciale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasneje ga je sprejel še predsednik Putin, ki je Kubo označil za partnerko in prijateljico Rusije. "Šli smo skozi obdobja različnih odnosov med državama. danes so bolj pragmatični," je poudaril. "Vendar pa je vse, kar smo nabrali v minulih letih, zdaj del našega skupnega bogastva," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Sogovorniku je Putin še naročil, naj pozdravi svojega starejšega brata, dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra.

Po poročanju ruskih medijev naj bi se Kuba še posebej zavzemala za sklepanje vojaških dogovorov, preko katerih bi lahko Castro moderniziral kubansko vojsko, ki ima orožje in tehnologijo še iz časa hladne vojne.Vendar je ruski časnik Kommersant poudaril, da bi takšni dogovori rusko državno agencijo za orožje postavili v konflikt z ameriškimi sankcijami. Iz Kremlja so sporočili, da bodo s Castrom govorili predvsem o povečanju menjave med državama in širšem gospodarskem sodelovanju, morebitnega vojaškega sodelovanja pa niso omenjali.

Pred Rusijo je Castro že obiskal Kitajsko, kjer je od kitajskih oblasti dobil zagotovilo o denarni pomoči. Po Pekingu je obiskal vietnamsko komunistično vodstvo, v domači Havani pa se je že srečal s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Poskusi navezovanja tesnejših stikov s tujino potekajo v času, ko Kuba poskuša uvesti gospodarske reforme, s katerimi naj bi končala najhujše pomanjkanje ter kljub vpeljevanju omejene oblike kapitalističnega gospodarstva ohranila svojo socialistično ureditev.

Ameriške gospodarske sankcije so kubansko gospodarstvo še posebej prizadele potem, ko je Moskva po koncu hladne vojne z otoka umaknila svojo vojsko.