Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Chavez znova na Kubi zaradi operacije raka

Deli na:
Chavez znova na Kubi zaradi operacije raka

Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je včeraj prispel v kubansko prestolnico Havano, kjer naj bi ga že četrtič v 18 mesecih operirali zaradi raka. Na letališču ga je sprejel kubanski predsednik Raul Castro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preden je odpotoval na Kubo, je Chavez v soboto, ko je sporočil, da bo zaradi ponovitve raka moral znova na operacijo na Kubo, imenoval tudi svojega naslednika v primeru, da bi se mu zdravstveno stanje poslabšalo.

Za naslednika je 58-letni Chavez imenoval podpredsednika države Nicolasa Madura. Ob tem je nakazal, da si želi, da ga Maduro nasledi, če bi se mu pripetilo kaj resnega in bodo razpisane nove predsedniške volitve.

V nastopu, ki ga je prenašala venezuelska državna televizija, je Chavez povedal, da so zdravniki na zadnjem zdravniškem pregledu na Kubi odkrili ponoven pojav rakavih celic na istem mestu kot prej. Pri tem ni povedal podrobnosti. Govori se sicer, da so mu raka odkrili v predelu medenice, vendar tako zdravniki kot Chavez doslej niso nikoli razkrili, za katero vrsto raka gre.

Chavez je v soboto še priznal, da so ga zdravniki opozorili na resnost operacije, ki naj bi bila "absolutno potrebna". V Venezuelo se je sicer vrnil šele v petek, potem ko je devet dni preživel na Kubi, kjer je bil na posebni terapiji po več kemoterapijah in obsevanjih.

Chaveza so prvič zaradi raka operirali junija lani, nato pa še dvakrat. Pred ponovno izvolitvijo na oktobrskih predsedniških volitvah je vztrajno zatrjeval, da je ozdravljen.

V državi bodo 16. decembra potekale lokalne volitve. Opozicija je pred volitvami večkrat zahtevala več transparentnosti glede Chavezovega zdravja, še navaja dpa.