sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Fidel Castro na srečanju držav Latinske Amerike polno zaposlen

Deli na:
Fidel Castro na srečanju držav Latinske Amerike polno zaposlen

Foto: Reuters

Oče kubanske revolucije, 87-letni Fidel Castro, se je ob robu vrha Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav, ki se je končal v sredo, srečal s številnimi tujimi voditelji. Med drugim se je prvič srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom in mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom.

Ban je po srečanju s Castrom dejal, da je bil nekdanji kubanski voditelj videti zelo dobro in je imel jasne ideje. Pogovarjala sta se o različnih mednarodnih vprašanjih, kot je konflikt v Siriji, je Ban dejal v torek po njunem srečanju.

Po pisanju časnika kubanske komunistične partije Granma sta Castro in Pena Nieto obujala zgodovinske vezi med Kubo in Mehiko. Castro je ravno v času izgnanstva v Mehiki začel gverilsko kampanjo, s katero je želel strmoglaviti kubanskega diktatorja Fulgencia Batisto. Iz mehiškega pristanišča Veracruz se je leta 1956 namreč z majhno skupino privržencev na razpadajoči ladji Granma odpravil proti Kubi. Po pisanju kubanskega časnika je Pena Nieto pozval k tesnejšim odnosom med državama.

Tudi v pretekih dneh je bil Castro polno zaposlen, saj se je srečal z argentinsko predsednico Cristino Kirchner, sprejel pa je vrsto regionalnih zaveznikov, ki so se udeležili vrha.

Castro se je tako sestal z bolivijskim predsednikom Evom Moralesom, brazilsko predsednico Dilmo Rousseff, urugvajskim voditeljem Josejem Mujico ter številnimi drugi.

Odkar je vajeti države leta 2006 iz zdravstvenih razlogov predal svojemu bratu Raulu, se je Fidel popolnoma umaknil iz politike, čas pa preživlja s pisanjem v svoji rezidenci v Havani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.