ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija v povračilo na sirski napad stopnjuje vojaške operacije v Siriji

Deli na:
Turčija v povračilo na sirski napad stopnjuje vojaške operacije v Siriji

Foto: Reuters

Turška vlada bo danes od parlamenta zahtevala zeleno luč za izvajanje vojaških operacij na meji s Sirijo, potem ko je v sredo na njeno ozemlje padla granata iz Sirije in ubila pet civilistov. Turčija je sicer na napad iz Sirije že v sredo odgovorila s topniškim obstreljevanjem na sirske cilje, ki se je nadaljevalo tudi davi in zahtevalo več žrtev.

Po navedbah sirske opozicije naj bi bilo v turškem obstreljevanju ubitih najmanj pet sirskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turška ustava po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sicer določa, da mora vlada za vojaško posredovanje v tujini pridobiti dovoljenje parlamenta. Parlament pa je o zahtevi vlade za zaprtimi vrati že začel razpravo.

V Ankari so sredin napad označili za "dejanje agresije Sirije proti Turčiji" ter z njim uradno seznanili Varnostni svet ZN. Ta naj bi še danes objavil posebno izjavo, s katero bo obsodil napad.

Kot je medtem dejal svetovalec turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana, je obstreljevanje sirskih ciljev mišljeno predvsem kot opozorilo, Ankara pa nima namena, da bi napovedala vojno proti Siriji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Napad naj bi danes z uradno izjavo obsodile tudi članice Nata. Pogovori o besedilu izjave po poročanju AFP še potekajo. Na izrednem zasedanju se je že v sredo zvečer na zahtevo Turčije že sestal svet zveze Nato, ki je Sirijo pozval, naj preneha s "flagrantnimi kršitvami mednarodnega prava".


Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je zaradi napada izrazil globoko zaskrbljenost generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Moonu, z dogodkom pa je že seznanil tudi posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdarja Brahimija.

Ban je Damask ob tem pozval k spoštovanju ozemeljske celovitosti sosednjih držav, kakor tudi h končanju nasilja na sirskim prebivalstvom.

Sirski minister za informiranje Omran Zoabi je v sredo sporočil, da so že začeli preiskavo napada, hkrati pa je družinam žrtev in turškemu narodu izrekel sožalje.

To je bil najhujši incident med Sirijo in Turčijo potem ko so sirske sile junija sestrelile turško vojaško letalo.

Po navedbah turških oblasti je bilo v sredo v obstreljevanju iz Sirije ubitih pet turških civilistov, med njimi trije otroci, deset ljudi pa je bilo ranjenih, od tega trije huje.

Žrtve so bile v kraju Akcakale, ki leži blizu mejnega prehoda Tal al Abjad. Ta je bil v preteklih tednih prizorišče spopadov med sirskimi režimskimi silami in uporniki.