mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi po novih obtožbah o korupciji španski premier Rajoy zavrača odstop

Deli na:
Tudi po novih obtožbah o korupciji španski premier Rajoy zavrača odstop

Španski premier Mariano Rajoy. - Foto: Reuters

Nekdanji blagajnik v Španiji vladajoče Ljudske stranke (PP) Luis Barcenas naj bi na zaslišanju danes priznal, da je za stranko vodil tajne račune in izplačeval podkupnine. Pritisk na vlado premiera Mariana Rajoya se tako še dodatno stopnjuje. A tudi po zadnjih dogodkih Rajoy še naprej vztraja, da ne bo odstopil.

Barcenas naj bi pred preiskovalnim sodnikom Pablom Ruzom danes po pričakovanjih priznal, da so obstajali črni skladi PP, preko katerih so se stekale podkupnine s strani gradbenih in drugih podjetij v žepe vodilnih predstavnikov stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povedal naj bi tudi, da je res spisal sporne računovodske dokumente, ki so jih nato objavili španski mediji, in da ti niso ponaredki. Obenem naj bi sodišču predal originale teh dokumentov in še več podobnih dokumentov.

Kot naj bi še dejal sodniku, je osebno izplačal sporne zneske samemu Rajoyu in generalni sekretarki PP Marii Dolores de Cospedal. To na svojih spletnih straneh poročata španska časnika El Pais in El Mundo, dpa pa ju povzema. Podobno poroča tiskovna agencija Reuters, ki se pri tem sklicuje na odvetnike Barcenasa.

Rajoy naj bi več deset tisoč evrov dobil že v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bil še minister za javno upravo in izobraževanje, sporen denar pa naj bi prejemal tudi kasneje.

Španski opozicijski socialisti zaradi finančne afere, v katero je vse bolj globoko vpletena vladajoča PP z Rajoyem na čelu, zahtevajo takojšen odstop premiera. Predčasnih volitev naj bi si sicer ne želeli, saj se država spopada s hudo gospodarsko krizo. V sami PP se zato že pojavljajo pozivi k zamenjavi premiera.

Za nov val ogorčenja je poskrbelo zadnje razkritje časnika El Mundo. Ta je namreč objavil sms sporočila, ki naj bi si jih izmenjala Rajoy in Barcenas in iz katerih je razvidno, da je premier nekdanjega blagajnika podpiral tudi po tem, ko je pravosodje že uvedlo preiskavo proti njemu. Rajoy naj bi od Barcenasa tudi zahteval, da sporna dejanja zanika.

58-letni premier se je danes na novinarski konferenci ob obisku poljskega kolega Donalda Tuska že odzval na najnovejši razvoj dogodkov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ponovil, da ne bo odstopil, da bo "izpolnil mandat, ki mi ga je zaupal španski narod", in da bo "branil politično stabilnost" države. Zatrdil je še, da se ne boji morebitnega izsiljevanja s strani Barcenasa in da verjame, da bodo sodišča dobro opravila svoje delo. "Pravna država ne bo podlegla izsiljevanju," je poudaril.

Pošiljanja omenjenih sms sporočil premier po pisanju britanskega BBC ni zanikal, a je vztrajal, da ni s tem nič narobe. Ta sporočila naj bi namreč le odražala njegovo zavezo demokraciji in spoštovanju sodstva, da to samo opravi svoje delo brez vpletanja politike.

Tako Rajoy kot drugi vodilni v PP sicer odločno zanikajo tako obstoj strankinih črnih skladov kot tudi prejemanje nezakonitega denarja. A premier se je temu danes izognil z besedami, da "od premiera ni mogoče zahtevati, da se vsakodnevno izreka glede namigov, govoric in tendencioznih poročil, ki so pač nekje objavljena".

Barcenas, ki naj bi v letih 1991-2009 vodil omenjene črne sklade PP in je osrednja figura v aferi, je od konca junija v preiskovalnem zaporu, a zaradi neke druge korupcijske afere. Obtožen je pranja denarja in davčne utaje, saj naj bi na tajnih bančnih računih v Švici skril več deset milijonov evrov.

Nekateri poznavalci ocenjujejo, da Barcenas izsiljuje vodilne v PP - s postopnim razkrivanjem za stranko škodljivih dokumentov naj bi jih skušal prisiliti, da ga zaščitijo in mu pomagajo ubežati roki pravice. El Mundo danes poroča, da naj bi dva odvetnika, ki sta blizu PP, Barcenasu obljubila, da bodo primer proti njemu opustili, če bo molčal.