jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

planinc rozman1 Svet24.si

Alenka in Igor o težkih preizkušnjah na poti do ...

janez-jansa-in-bojan-pograjc-pred-tremi-desetletji-uspesna-v-triglavski-steni-01 Reporter.si

Državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan ...

vasko simoniti Svet24.si

Dinastije: Oče ministra za kulturo spesnil prvo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

Svet

Tudi novi češki predsednik že razburja z dejanji

Deli na:
Tudi novi češki predsednik že razburja z dejanji

Foto: Reuters

V čeških akademskih krogi je završalo, ker je novi predsednik Miloš Zeman blokiral imenovanje profesorja, ki se je udeležil pohoda za pravice gejev. Svet za visoko šolstvo je zavrnitev imenovanja Martina C. Putne v naziv profesorja označil za vmešavanje v akademsko svobodo "brez primere".

46-letni literarni zgodovinar in strokovnjak za Katoliško cerkev na Karlovi univerzi v Pragi je javno kritiziral Zemana pred njegovo izvolitvijo za predsednika januarja letos.

Zeman sprva ni pojasnil, zakaj je minuli petek zavrnil imenovanje Putne, temveč je o zadevi spregovoril šele ta teden po kritikah iz akademskih krogov, medijev in politike.

68-letni predsednik je pojasnil, da ga je zmotilo vulgarno besedilo na napisu, ki ga je Putna nosil na zborovanju za pravice istospolno usmerjenih pred dvema letoma. "Pravica do spolne usmerjenosti je ena stvar, korakanje skozi Prago s takšnim napisom pa nekaj drugega," je izjavil Zeman.

Na napisu je pisalo "Katoliški pedri pozdravljajo Batoro". Sporočilo je bilo namenjeno malo znanemu konservativnemu politiku Ladislavu Batori, ki je nasprotoval zborovanju.

Putna je bil na seznamu 65 kandidatov, ki bi morali na slovesnosti prihodnji mesec postati profesorji. Predsednikov podpis na imenovanje je doslej veljal zgolj za formalnost.

"Če predsednik ne bo podpisal imenovanja (Putne), bo to prvič v zgodovini in morali bomo poiskati rešitev," je izjavil tiskovni predstavnik ministrstva za izobraževanje Marek Zeman, ki sicer ni v sorodu s predsednikom.

Študenti so danes pripravili zborovanje v podporo Putni pred praškim gradom, kjer je urad predsednika, ostale kandidate pa so pozvali, naj v znak solidarnosti zavrnejo naziv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...