Revija Reporter
Svet

Tudi Nizozemci prepovedujejo zborovanja Turkov v podporo Erdoganu

STA

4. mar. 2017 14:57 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nizozemske oblasti so v petek prepovedale zborovanje turške skupnosti v Rotterdamu v podporo ustavnim spremembam, ki bi povečalo Erdoganovo moč.

Potem ko so zborovanja turške skupnosti pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji prepovedala že nekatera mesta v Nemčiji, so se za takšno potezo odločili tudi na Nizozemskem. Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu kljub temu vztraja, da bodo predstavniki turške vlade nagovarjali sonarodnjake po Evropi.

Nizozemske oblasti so v petek prepovedale zborovanje turške skupnosti v Rotterdamu, napovedano za 11. marec, na katerem naj bi nastopil tudi Cavusoglu. Kot je na družbenem omrežju Facebook po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zapisal premier Mark Rutte, Nizozemska ni kraj za volilno kampanjo drugih držav.

Zborovanje v organizaciji Unije evropskih turških demokratov v podporo spremembam ustave, ki bodo v Turčiji uvedle predsedniški sistem in tako predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu dale še več moči, je najprej prepovedalo nemško mesto Gaggenau, nato še Köln. Na obeh zborovanjih bi morala nastopiti turška ministra.

Cavusoglu je danes zatrdil, da se ne bodo pustili ustaviti. "Šli bomo tja, kamor želimo iti. Srečevali se bomo z našimi državljani, imeli bomo naša zborovanja," je dejal za turško tiskovno agencijo Anadolu v Ankari. Krajev, kjer naj bi ta zborovanja potekala, ni navedel. "Kaj je zdaj z demokracijo, svoboščinami, svobodo govora, o katerih nam pridigate? Kaj je s svobodo zbiranja? Je to vaše razumevanje demokracije?" je vprašal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v komentarju zatrdila, da so odločitev o odpovedi zborovanj sprejele lokalne oblasti. Turški pravosodni minister Bekir Bozdag pa je danes izrazil razočaranje, ker Merklova takšne odločitve ni kritizirala, čeprav vedno izpostavlja spoštovanje svobode izražanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Je onemogočanje ministru, da govori, v skladu s človekovimi pravicami?" je vprašal.

Turški premier Binali Yildirim je medtem napovedal, da bo še danes o tem govoril z Merklovo po telefonu.

V Nemčiji živi več kot milijon Turkov s pravico do glasovanja na aprilskem referendumu.