Revija Reporter
Svet

Erdogan Nizozemce zmerja s fašisti; neumnosti govoriš, mu vrača nizozemski premier

Reporter

12. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nizozemske oblasti niso dovolile pristati letalu turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja in turški predsednik Erdogan je eksplodiral.

Ravnanje Nizozemcev je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ostro napadel. "Tako neodločni in boječi so. To so ostanki nacistov in fašizma," je dejal o nizozemski politiki, ki preprečuje zborovanja nizozemskih Turkov v podporo spremembam turške ustave. Kot govorniki na teh zborovanjih so napovedani ministri turške vlade, ki navijajo za spremembe, ki bi krepko povečale Erdoganovo moč.

Dan prej je Cavusoglu nizozemskega politika Geerta Wildersa, ki je glasno zagovarjal prepoved turških zborovanj in obiskov turških politikov, primerjal z nacistom. Če mu Nizozemska ne bo dovolila vstopa, je zagrozil, jo čakajo sankcije.

Prvi ukrep bi lahko bila prepoved vstopa v Turčijo za nizozemske diplomate, kar je Erdogan že napovedal v govoru pred privrženci v Istanbulu.

Erdoganu ni ostal dolžen nizozemski premier Mark Rutte, ki je izjave turškega predsednika opisal kot neumne. Razumem njihovo jezo, a vse skupaj je neprimerno, pravi Rutte.