Revija Reporter
Svet

Švicarski Zürich turškemu zunanjemu ministru: Pri nas nisi zaželen!

STA

9. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kanton Zürich nasprotuje obisku turškega zunanjega ministra Cavusogluja, ki naj bi sodeloval na zborovanju v podporo spremembam turške ustave.

Švicarski kanton Zürich je včeraj zahteval od švicarske vlade, naj zaradi varnostnih razlogov odpove načrtovani obisk turškega zunanjega ministra Mevlüta Cavusogluja v tem kantonu. Do zahteve iz Züricha je prišlo potem, ko je več nemških mest prepovedalo zborovanja nemških Turkov, na katerih naj bi sodelovali tudi turški ministri.

"Poslali smo pismo v Bern, (švicarskemu zunanjemu ministru Didierju) Burkhalterju, da on njih želimo, da sprejmejo ukrepe, da v Zürichu ne bo prišlo do dogodka, ki je napovedan za nedeljo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal predstavnik direktorata za varnost v kantonu.

Odločitev več nemških mest, da prepovedo predreferendumska zborovanja Turkov v podporo spremembam turške ustave, je vnovič močno razburkala odnose med Ankaro in Berlinom. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je to celo primerjal z nacističnimi dejanji. V Nemčiji so se odzvali z ogorčenjem, odnosov pa včeraj v Berlinu nista uspela zgladiti niti zunanja ministra obeh držav Mevlüt Cavusoglu in Sigmar Gabriel. Zavzela sta se sicer za nadaljevanje dialoga.

Turški volivci v Nemčiji so sicer po oceni poznavalcev za Erdoganova prizadevanja, da bi na referendumu potrdili ustavne spremembe, volilna zlata jama. Za Istanbulom, Ankaro in Izmirjem so namreč četrta največja volilna baza. Na zadnjih splošnih volitvah leta 2015 je Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) med nemškimi Turki dobila 59,7 odstotka podpore, v sami Turčiji pa 49,5 odstotka, je poročala AFP.