Revija Reporter
Svet

Nemške prepovedi zborovanj v podporo Erdoganu so razkurile Ankaro

STA

3. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Angela Merkel in Recep Erdogan (foto: arhiv Reporterja)

arhiv Reporterja

V več nemških mestih odpovedali oziroma prepovedali zborovanja v podporo turškemu predsedniku Erdoganu.

Turško zunanje ministrstvo je včeraj na pogovor poklicalo nemškega veleposlanika v Ankari, potem ko so v več nemških mestih odpovedali oziroma prepovedali zborovanja v podporo turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, je povedal neimenovani turški uradnik.

"Naše neugodje in odziv na razvoj dogodkov smo osebno izrazili nemškemu veleposlaniku, ki je bil zvečer poklican na pogovor na zunanje ministrstvo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal visoki turški uradnik.

Prvo je nocojšnje zborovanje v podporo spremembam ustave na aprilskem referendumu v Turčiji prepovedalo mesto Gaggenau. Uradno so se za prepoved odločili, ker je prizorišče premajhno za toliko obiskovalcev, pišejo nemški mediji.

Na zborovanju naj bi nastopil tudi turški pravosodni minister Bekir Bozdag, ki je po prepovedi odpovedal obisk v Nemčiji. Kot je povedal, se ne bo srečal niti z nemškim kolegom, kot je bilo načrtovano. Odločitev nemškega mesta za prepoved zborovanja, ki ga je organizirala turška skupnost, pa je označil za nesprejemljivo.

Turški gospodarski minister Nihat Zeybekci pa naj bi v nedeljo nastopil na zborovanju v Kölnu, a so včeraj iz mesta sporočili, da dvorana, kjer je bil načrtovan dogodek, ni več na voljo, saj je prišlo do nesporazuma pri rezervaciji.