sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi na Novi Zelandiji in v Avstraliji že nazdravili novemu letu

Deli na:
Tudi na Novi Zelandiji in v Avstraliji že nazdravili novemu letu

Foto: Reuters

Za prebivalci tihomorskih otočij so v novo leto danes vstopili tudi že na Novi Zelandiji in v Avstraliji. V deželi Maorov so ga pričakali opoldne, Avstralci pa ob 14. uri po srednjeevropskem času. Tako v Aucklandu kot v Sydneyju, največjih mestih obeh držav, so prebivalci lahko občudovali velik ognjemet in se zabavali na prostem.

V Aucklandu je zbrana množica malo pred polnočjo po krajevnem času prek ogromnega zaslona na stolpu Sky Tower odštevala sekunde do novega leta, nato pa občudovala ognjemet z vrha 328 metrov visokega stolpa, sicer ene največjih znamenitosti Nove Zelandije.

Prireditelji novoletnega praznovanja so v središču mesta, ki ima 1,5 milijona prebivalcev, nasuli štiri tone peska, da bi poskrbeli za zabavo in dobro vzdušje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V novozelandski prestolnici Wellington je bilo slavje manj bučno, saj se je mesto odločilo, da bo denar raje namenilo za bolj družinsko obarvan piknik, ki ga bodo pripravili na prvi dan novega leta.


Silvestrovanju je šlo na roko tudi vreme - po obilnem deževju in poplavah v minulih dneh so lahko prebivalci Nove Zelandije znova uživali v poletnih temperaturah.

Dve uri za Novo Zelandijo je novoletni ognjemet osvetlil nebo nad avstralskim Sydneyjem. V pristanišču si ga je po poročanju dpa ogledalo okoli 1,6 milijona ljudi. V zrak je poletelo sedem ton pirotehničnih sredstev. Ognjemet so prvič po več kot desetih letih streljali tudi s slovite operne hiše.

Najboljša mesta za ogled znamenitega ognjemeta nad mostom in operno hišo so bila oddana že od zgodnjih jutranjih ur. Bučno praznovanje je stalo šest milijonov avstralskih dolarjev, a po besedah sydneyjskega župana Clovera Moorea je to cena za "najlepše novoletno praznovanje v najlepšem pristanišču na svetu".

Prvi ognjemet so si Avstralci sicer lahko ogledali že ob 21. uri po krajevnem času, s čimer so želeli razveseliti družine z majhnimi otroki, ki niso mogle počakati do polnoči.