pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svet že vstopa v novo leto

Deli na:
Svet že vstopa v novo leto

Foto: Reuters

V Tihem oceanu se je že začelo novo leto. V leto 2015 so ob 11. uri po srednjeevropskem času kot prvi vstopili prebivalci otočja Kiribati, novemu letu so nazdravili tudi na Samoi. Malo kasneje so leto 2015 začeli na Novi Zelandiji, pričakali so ga že tudi v Avstraliji.

Samoa, otočje s 180.000 prebivalci, je pred tremi leti iz ekonomskih razlogov z vzhodne strani datumske meje prestopila na zahodno in v novo leto vstopi kot prva, ne zadnja kot dotlej.

V leto 2015 so uro za prebivalci Samoe vstopili prebivalci Nove Zelandije, samo malo kasneje pa so se ga razveselili tudi v Sydneyju. Tam si je veličasten ognjemet pri slavni operi in pristaniškem mostu ogledalo kar 1,6 milijona ljudi. Mesta za spektakel so si morali turisti in prebivalci priskrbeti že nekaj dni v naprej. V Melbournu se je na osrednjem trgu zbralo okoli pol milijona ljudi, ki so novo leto prav tako pričakali z ognjemetom.

Manj slovesno je danes v Maleziji, kjer so oblasti zaradi katastrof, ki so letos prizadele državo, odpovedale večino silvestrovanj. Za to so se odločile zaradi treh letalskih nesreč in trenutnih katastrofalnih poplav na vzhodu države. Okoli 700.000 evrov, kolikor je bilo predvideno za silvestrovanje v prestolnici Kuala Lumpur, bodo namenili za skoraj 250.000 ljudi, ki so morali zaradi poplav zapustiti domove.

V Dubaju medtem načrtujejo silvestrovo presežkov - multimedijski spektakel z ognjemetom, laserskim šovom in video vložki. Drugod v arabskem svetu prehod v novo leto ne bo odigral kakšne večje vloge. Silvestrovega ne praznujejo niti Kitajci, ki novo leto tradicionalno praznujejo šele kasneje. V letu 2015 bo novo leto zanje nastopilo 19. februarja, tokrat v znamenju koze.

V Veliki Britaniji bodo največji ognjemet opolnoči pripravili v bližini velikega panoramskega kolesa London Eye ob Temzi. Na novoletno opoldne bo sledila tradicionalna parada v sestavi plesalcev, akrobatov in glasbenikov, ki se bodo sprehodili od Piccadillyja do parlamenta. Tradiciji zavezani Britanci v novo leto radi vstopijo s pesmijo Auld Lang Syne.

Nemci bodo imeli največjo zabavo na voljo ob Brandenburških vratih v Berlinu. Pred simbolom nemške prestolnice pričakujejo več sto tisoč ljudi.

V ZDA bo kot vedno največja silvestrska zabava na newyorškem Times Squareu, kjer pričakujejo več kot milijon ljudi. Vrhunec bo tradicionalno polnočno spuščanje velike kristalne krogle.

Zadnji, v četrtek ob 11. uri po srednjeevropskem času, bodo v novo leto vstopili na Ameriški Samoi, ki je sicer od Samoe oddaljena le 80 kilometrov.