Revija Reporter
Svet

Tudi BiH ima svojo afero z ventilatorji: milijoni za respiratorje, neuporabne v bolnišnicah

STA

13. maj. 2020 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je na včerajšnji seji suspendirala direktorja federalne uprave civilne zaščite (Fucz) Fahrudina Solaka zaradi domnevnih nepravilnostih pri nakupu ventilatorjev iz Kitajske. Solak je prejšnji teden predlagal vladi te entitete BiH, naj ga med preiskavo preventivno začasno suspendirajo.

Preiskavo v primeru, ki je znan kot afera ventilatorji, vodi agencija BiH za preiskave in zaščito (Sipa). Medtem so prišli na dan številni dokazi, ki so podlaga za upravičeni sum o najmanj treh kaznivih dejanjih. Zdaj je na potezi tožilstvo BiH, je včeraj poročal sarajevski novičarski portal klix.ba.

Kot so dodali, so izvedenci v ponedeljek ugotovili, da prispeli ventilatorji iz Kitajske ne izpolnjujejo niti najmanjših pogojev za uporabo v bolnišnicah. Gre za ventilatorje, ki jih lahko uporabljajo v reševalnih vozilih med transportom pacientov.

Poleg tega je preiskovalcem sumljiva izbira dobavitelja, kmetijskega podjetja Srebrena malina, kot tudi usklajenost nakupa z zakonom o javni nabavi. Vrednost nakupa 100 ventilatorjev je bila približno 5,8 milijona evrov, afera pa je razburila javnost v BiH.

Solak je prejšnji teden povedal, da so ventilatorje naročili pri družbi, ki je edina lahko zagotovila, da bodo prispeli v BiH v zahtevanem roku. Zavrnil je vse domneve o morebitnih nepravilnostih.