Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpove grožnje z višjimi carinami za EU so potopile evropske borze

Deli na:
Trumpove grožnje z višjimi carinami za EU so potopile evropske borze

Foto: Reuters

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se včeraj znižali, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump znova zagrozil z visokimi carinami na evropski izvoz v ZDA. V ospredju je tudi politično dogajanje v Italiji, kjer se obeta menjava na vrhu koalicijske stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je po jutranjem napadu na mejo 3800 točk na koncu spustil za 0,51 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX podobno zjutraj dosegel novo najvišjo vrednost 13.640 točke, na koncu pa izgubil 0,30 odstotka.

Podobno šibko sta končala indeks CAC 40 v Parizu, ki je izgubil 0,58 odstotka, ter indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je končal z 0,51-odstotnim padcem.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,12 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,58 odstotka. Desetinko odstotka je medtem pridobil indeks SMI v Zürichu.

Ameriški predsednik Donald Trump je EU znova zagrozil z visokimi carinami na njen izvoz v ZDA, če strani ne bosta dosegli dogovora o trgovinskem sporazumu. Tudi tokrat je v izjavi za ameriško televizijo Fox News iz švicarskega Davosa, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, omenjal 25-odstotne carine na evropske avtomobile.



Vodja italijanske stranke Gibanje pet zvezd Luigi Di Maio je medtem odstopil s položaja predsednika stranke. To bi lahko še dodatno oslabilo že tako šibko italijansko vladajočo koalicijo z demokratično stranko PD.

V New Yorku so se tečaji vrednostnih papirjev sprva zviševali, a se trend obrača. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,03 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je še pridobival 0,17 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se je lahko pohvalil z 0,46-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je do popoldneva znižal na 1,1085 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1088 dolarja (v torek pri 1,1115 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,79 dolarja, kar je 1,59 dolarja manj kot v torek. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,43 dolarja na 63,16 dolarja za sod.