Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Trumpova administracija degradirala status misije EU v Washingtonu

Deli na:
Trumpova administracija degradirala status misije EU v Washingtonu

Foto: Profimedia - Evropska unija in Združene države Amerike

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je konec lanskega leta nenapovedano degradirala diplomatski status delegacije EU v ZDA iz države članice v mednarodno organizacijo. To je ujezilo evroposlance, ki v odprtem pismu ameriškemu kongresu, objavljenem v sredo, Trumpu očitajo erozijo čezatlantskih odnosov, poroča Deutsche Welle.

Delegacija Evropskega parlamenta za odnose z ZDA, v kateri je 58 poslancev, je v pismu kongresu kritična do "vse bolj škodljivega pristopa" k transatlantskim odnosom. Evroposlanci pozivajo kongres, naj pomaga okrepiti vezi med stranema. "Na tak način se s partnerji ne ravna," med drugim piše v odprtem pismu.

Evroposlanci so tudi nezadovoljni, ker o spremembi statusa delegacije in degradaciji veleposlanika EU pri ZDA Davida O'Sullivana ni bil vnaprej uradno obveščeni niti veleposlanik niti visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Delegacija EU v ZDA je lani opazila, da veleposlanik unije v Washingtonu konec leta ni bil povabljen na nekatere dogodke, da je bil njegov status degradiran, pa so potrdili organizatorji pogreba nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha starejšega. Diplomati EU domnevajo, da je bil status misije degradiran konec oktobra ali v začetku novembra lani, poroča Deutsche Welle.


Na srečanju v Washingtonu 5. decembra, na katerem so se diplomati poklonili nekdanjemu predsedniku ZDA, so po navedbah enega od diplomatov EU O'Sullivana poklicali kot zadnjega. Diplomati so se sicer zvrstili po kronološkem vrstnem redu, torej so najprej poklicali tiste z najdaljšim stažem. Pred degradacijo je bil O'Sullivan, ki je v Washingtonu od leta 2014, med prvimi 20 ali 30 od več kot 150 tujih predstavnikov v ameriški prestolnici.

Diplomat unije je za Deutsche Welle dejal, da očitno ne gre za težavo s protokolom ampak za političen motiv. Dodal je, da je večina članic unije izrazila nezadovoljstvo z degradacijo misije.

Ko so diplomati EU v Washingtonu ugotovili, da so degradirani, so zaprosili za pojasnila State Department. "Povedali so nam, da so nas pozabili obvestiti, za spremembo statusa pa se je odločil vodja protokola," je še povedal neimenovani diplomat.

Spletni medij Politico je v sredo poročal, da bo O'Sullivana februarja nadomestil Stavros Lambrinidis, ki je trenutno posebni predstavnik EU za človekove pravice. Po navedbah virov v EU gre za del redne rotacije diplomatov unije.

Loading...