Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpa so »nesramni« novinarji vrgli iz tira: »Usedi se,« je zabrusil novinarju CNN, ki so mu mu prepovedali vstop v Belo hišo (VIDEO)

Deli na:
Trumpa so »nesramni« novinarji vrgli iz tira: »Usedi se,« je zabrusil novinarju CNN, ki so mu mu prepovedali vstop v Belo hišo (VIDEO)

Ameriški predsednik Donald Trump se je med novinarsko konferenco skregal z novinarjem CNN Jimom Acosto in ga označil za nesramneža, lotil pa se je tudi drugih novinarjev.

Trump in Acosta imata napet odnos še iz časov volilne kampanje, med njima pa se je v zadnji dveh letih Trumpovega predsednikovanja večkrat zaiskrilo. Kljub temu je Trump med tiskovno konferenco po vmesnih volitvah, na katerih so demokrati republikancem speljali večino v kongresu, pozval novinarja, naj mu zastavi vprašanje.

Acosta je imel pripombe na Trumpovo retoriko o priseljencih in napotitev vojske na mejo med ZDA in Mehiko, kjer naj bi vojaki ustavili karavano migrantov iz Srednje Amerike. Izmenjava mnenj med predsednikom in novinarjem se je zaostrila, ko je Acosta kritiziral Trumpovo trditev, da gre pri karavani za invazijo, in predsednika vprašal, zakaj je »demoniziral« migrante v televizijskem oglasu, ki ga številne ameriške televizije niso hotele predvajati. »Pusti mi, da vodim državo,« je Acosti zabrusil Trump, ki je novinarju še predlagal, naj se raje ukvarja s CNN.


Ko je Acosta želel nadaljevati z vprašanji, se je Trump razjezil in zahteval je, da se novinar usede in da mikrofon komu drugemu. Uslužbenka Bele hiše je skušala Acosti vzeti mikrofom, a novinar ga ni spustil iz rok in Trumpa je vprašal, ali je zaskrbljen zaradi preiskave o ruskem vmešavanju v ameriške volitve. »Nisem,« je odvrnil Trump, ki je zgodbo označil za prevaro in spet zahteval, da Acosta preneha.

Uslužbenki je končno uspelo iztrgati rok iz novinarjevih rok, Trump pa je za nekaj trenutkov stopil stran od govorniškega odra. Ko se je vrnil pred mikrofon, je dejal:  »CNN  je lahko sram, ker delaš zanje. Nesramna, obupna oseba si in ne bi smel delati za CNN.« In pa: »Zelo nesramna oseba si in grozljivo je, kako se obnašaš do Sarah Huckabee (Trumpove tiskovne predstavnice).«


Huckabeejeva je nekaj ur kasneje sporočila, da so Acosti ukinili stalno akreditacijo za poročanje iz Bele hiše - krivo naj bi bilo njegovo ruvanje za mikrofon, pri čemer se je dotaknil uslužbenke, ki mu je skušala mikrofon odvzeti. "Bela hiša ne bo dovolila, da se novinarji dotikajo mladih žensk, ki samo opravljajo svoje delo," pravi Huckabeejeva. Acosta je na Twitterju potrdil, da mu je tajna služba že preprečila vstop v Belo hišo. Televizija CNN je svojega novinarja vzela v bran in je Trumpovo administracijo obtožila, da se je Acosti maščevala zaradi nadležnih vprašanj, incident, ki ga očitajo novinarju, pa je izmišljen. Video novinarske konference je dovolj zgovoren dokaz, da Acosta ni storil ničesar neprimernega, menijo pri CNN.

Po debati z Acosto je Trump besedo dal NBC-jevemu Petru Alexandru, ki pa je novinarskega kolega vzel v bran in Trump mu je brž zabrusil: »Nisem ravno tvoj oboževalec.« Novinar je skušal postaviti svoje vprašanje, a vtem je znova vstal Acosta in brez mikrofona nadaljeval debato s predsednikom. Očital mu je, da so zaradi Trumpovih izjav, da so novinarji sovražniki ljudstva, na CNN dobili pošiljko z bombo. »Samo usedi se, prosim,« je bil jezen Trump.

»Ko poročaš lažne novice, kar CNN pogosto počne, si sovražnik ljudstva,« je odgovoril Acosti. Ta se je končno usedel, ko je Trump s sprehajanjem po odru dal vedeti, da se noče več prepirati z njim. Alexander ga je lahko vprašal, zakaj je med volilno kampanjo pred vmesnimi volitvami dejal, da se morajo Američani bati demokratov, ki da bodo »sprostili val nasilnih zločinov, ki ogroža družine«, in zakaj kot predsednik hujska Američane druge proti drugim. »Peter, poskušaš biti on?« je nejevoljni Trump pokazal na Acosto.

V nadaljevanju novinarske konference so ga v slabo voljo spravljali še drugi novinarji, ki so mu postavljali vprašanja, čeprav jih ni poklical, naj se oglasijo. »Zelo sovražni mediji,« je ugotavljal. Ko ga je novinarka PBS Yamiche Alcindor vprašala, ali z izjavo, da je nacionalist, opogumlja bele nacionaliste, je njeno vprašanje označil za rasistično.