favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Jožeta Možino in Igorja Pirkoviča najbolj pritiskajo borci in Tit Turnšek, na uredništvo Reporterja pa Janez Janša

Deli na:
Na Jožeta Možino in Igorja Pirkoviča najbolj pritiskajo borci in Tit Turnšek, na uredništvo Reporterja pa Janez Janša

Okroglo mizo o omejevanju novinarske svobode in pritiskih na slovenske novinarje je v Državnem svetu pripravilo Združenje novinarjev in publicistov - Foto: Bobo

Na okrogli mizi o omejevanju novinarske svobode in pritiskih na slovenske novinarje, ki jo je v Državnem svetu pripravilo Združenje novinarjev in publicistov, so svoje izkušnje predstavili urednik Spletnega časopisa Peter Jančič, novinarja TVS Jože Možine in Igor Pirkovič ter novinar Reporterja Nenad Glücks, razpravo pa je povezoval nekdanji predsednik ZNP Tino Mamić.

Jančič je spregovoril o zlizanosti medijev s politiko in novinarjih velikih medijev, ki kandidirajo za levo-liberalne stranke, nato pa se vrnejo v svoj prejšnji poklic. V zvezi s tem je omenil novinarko RTVS, ki na volitvah ni bila izvoljena, nato pa je želela poročati o volitvah, na katerih je nastopala. Ko ji urednik tega ni pustil, se je njej v bran dvignilo Društvo novinarjev Slovenije.

Možina je opozoril na pritiske na medije, pritiske na novinarje in pritiske drugih novinarjev na kolege iz istega medija. Omenil je tudi dvojna merila na nacionalni TV, ko se je njihova medijska hiša odzvala v primerih, ko je nekdo v Novi Gorici povozil kamero in ko so v uredništvo poslali beli prah, niso pa reagirali, ko je nekdo njemu po tviterju grozil s smrtjo.

Največje politične pritiske doživlja zaradi svojih oddaj Pričevalci, zlasti pa po intervjuju z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom, ko je zveza borcev zaradi tega organizirala protestni shod. Vodstvo televizije ga ni vzelo v bran, ampak je generalni direktor Igor Kadunc svetoval predsedniku borčevske organizacije Titu Turnšku, kako naj se pritoži.

»Sodelavci so tekali po hiši kot stekli psi, vidna oseba z vodstva RTV pa mi je rekla, da je konec moje kariere,« je dejal Možina in dodal, da je celo koprska dopisnica o protestu poročala njemu nenaklonjeno, ko pa je sam skušal doseči popravek, je dobil klofuto odgovornega uredništva.

Na protestu sta Boris Kobal in Tit Turnšek pozivala udeležence k bojkotu plačevanju RTV naročnine. Sedanja direktorica TVS Natalija Gorščak pa naj bi celo izjavila, da bi oddajo Pričevalci ukinila, ker da razdvaja.

Možina je omenil tudi politični pritisk poslanca SD Marka Koprivca, ki je zahteval, da se ga kaznuje ter pismo zaključil s Smrt fašizmu! Nato je o tem razpravljal programski svet, kjer mu prav tako niso dali besede, čeprav so razpravljali o njem, toda oddaje Pričevalci se niso upali ukiniti, ker so se ustrašili, da bi se pred RTV hišo zbralo 5000 ljudi.

Turnšek pozval k ukinitvi Pričevalcev in tretjega programa

Podobno se je dogajalo tudi Pirkoviču, ki je bil zaradi intervjuja s hrvaškim pevcem Thompsonom odstavljen z mesta urednikaTV Tednika in nato kazensko razporejen v tretji (parlamentarni) program: »Vse skupaj se je rodilo iz praznega niča, vse je bilo organizirano. Če ne bi bil razlog Thompson, pa bi bil Novič, Jaklič, Aplenc ali kdo drug.«

Opravil je samo svoje delo in naredil intervju s spornim hrvaškim pevcem, vendar pa njegovi odgovori potem mnogim niso bili všeč in so proti novinarju sprožili pravo gonjo. Kadunc je zahteval razrešitev odgovorne urednice Jadranke Rebernik, kar pa je programska direktorica TVS Ljerka Bizilj zavrnila, nakar je generalni direktor zahteval njeno zamenjavo, toda v programskem svetu mu je zmanjkal en glas. Čez pol leta sta se obe poslovili: tako Rebernikova kot Biziljeva.

Podobne pritiske doživlja tudi zdaj, ko na tretjem programu opravlja pogovore z gosti različnih političnih prepričanj. Toda Dejan Židan, Karl Erjavec, Tanja Fajon, Pavel Gantar, Jožef Školč, N Toko in Tit Turnšek niso problem, motijo jih Janez Janša, Andrej Aplenc, Tadej Strehovec, Boštjan M. Zupančič, Alojz Kovšca, Jan Zobec, Klemen Jaklič, Barbara Brezigar in predstavniki civilnih iniciativ ob meji, ki jih je prav tako gostil.

»Julija 2017 je Titu Turnšek pisal vodstvu RTVS, naj razmislijo o tem, ali so oddaje Jožeta Možine primerne ali jih ne bi ukinili. Prav tako je pisal, da parlamentarni kanal postaja poligon ene politične opcije in da bi tudi tega ukinili,« je povedal Pirkovič, ki je sicer gostil tudi Turnška, vendar pa se je na nastopu zelo klavrno odrezal.

Glücks: »Če Janša ne more medija kontrolirati, ga skuša diskreditirati«

Zelo podobne pritiske, le da z druge strani, pa je predstavil novinar Reporterja Nenad Glücks, ki je razložil, da je Reporter nastal potem, ko sta lastnik Dela Boško Šrot in njegova desna roka Andrijana Starina Kosem skušala Mag politično zlorabiti za obračun z Janšo. Temu smo se novinarji uprli, saj nismo hoteli sodelovali v nobeni politični igri.

Šrot in ASK sta uredništvo prevzela tako, da sta tja poslala Vesa Stojanova, Matejo Babič in še nekatere novinarje Dela, ki so popolnoma zasukali uredniško politiko Maga, da je ta na koncu propadel. Prejšnji Magovi novinarji pa smo medtem ustanovili Reporter, ki se je obdržal.

Glücks je povedal, da se v zadnjih treh letih na Reporterju soočamo s popolnoma drugačnimi kontinuiranimi pritiski: »Janez Janša skuša monopolizirati desni družbeni prostor, zato ga moti, če kak desni medij piše kritično o SDS. Poleg tega je ustanovil svoje medije, Novo24TV, spletno stran. Gre za strankarski medij, kjer ne promovirajo vrednote slovenske pomladi, ampak vrednote Janeza Janše in njegove SDS.«

102e4b6e4441ce07e10df453b0eb55dd.jpeg

Opozoril je, da na tviterju večkrat pozivajo naročnike Reporterja, naj revijo takoj odjavijo: »Mogoče je to kdaj počel tudi Gregor Golobič z mediji, na katere ima vpliv. Decembra 2016 je Janša s tvitom pozival ljudi, naj se ne naročijo na Reporter. V nos mu je šla prodaja Reporterja novemu lastniku in vse od takrat smo za SDS piškotarji, ki pišemo po naročilu lastnika. Nedavno je podmladek SDS pozval k odjavi od Reporterja in priložil povezavo do naslova za odjavo.«

Omenil je tudi Janševe žaljive tvite do posamičnih novinarjev Reporterja, med drugim je njemu predlagal, naj si nabavi vrv, ko bo vir piškotkov usahnil, s čimer je namigoval na samomor novinarja. Ob tem je opozoril tudi na zapis odgovornega urednika Silvestra Šurle, da se mu je Janša hvalil, da ima na Reporterju svojega človeka, ki ga redno obvešča, kaj se dogaja v uredništvu in da je bral celo elektronska sporočila (maile) Reporterjevih novinarjev, ki mu jih je nekdo prinesel cel pok natisnjenih na Trstenjakovo: »Janša teh navedb ni zanikal, moj urednik pa si česa takega ne bi izmislil.«

Dodal je, da podobne pritiske doživljajo tudi drugi desnosredinski mediji, npr. Domovina ali pa nazadnje Radio Ognjišče: »Če ne more kontrolirati medijev, jih skuša diskreditirati.« Omenil je tudi, kako je Demokracija (v lasti SDS) objavila oglas, v katerem naročniki pišejo, da so bili doslej naročniki Reporterja, odslej pa Demokracije. Ker so se zaradi protipravnega oglasa na Reporterju pritožili inšpektorju, so ga na Demokraciji umaknili.

Pojasnil je tudi ozadje zadnjega napada na Reporter, ko smo objavili intervju s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, za katerega smo se dogovarjali več kot dva meseca, na Nova24TV pa so nas zaradi tega, ker smo sploh naredili ta intervju, označili za »klečeplazne piškotarje.«

»Gospoda Janšo smo večkrat zaprosili za intervju, vendar nas je zavrnil, še več, prepovedal je celo svojim poslancem, da nam dajejo intervjuje. Nekateri so zaradi sodelovanja z nami že imeli težave,« je povedal Glücks.

Pri tem je opozoril, da so politični pritiski lahko učinkoviti, kadar lahko vplivajo na poslovanje medija: »Ker smo desnosredinski medij, gre za jasen namen škodovanja, saj pri določenih bralcih sproža nezaupanje in se nekateri bralci sprašujejo, ali smo res Kučanovi in Sorosevi.«

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je gostil okroglo mizo, pa je ob tem pozval k poenotenju znotraj ceha in višjim standardom profesionalizacije: »Več kot bo profesionalnosti, manj bo potrebe po tem, da bi ugajali. Človek, ki svojo profesijo opravlja na visokem nivoju, ne rabi biti všečen.

Na okroglo mizo je bila kot sogovornica vabljena tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek, ki je sprva vabilo sprejela, tik pred začetkom okrogle mize pa se je opravičila.

VIDEO POSNETEK OKROGLE MIZE NA POVEZAVI RTVSLO