tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump verjame savdski razlagi Hašodžijeve smrti in noče ogroziti 110-milijardnega posla z Rijadom

Deli na:
Trump verjame savdski razlagi Hašodžijeve smrti in noče ogroziti 110-milijardnega posla z Rijadom

Odnos med Saudijskim prestolonaslednikom bin Salmanom in ameriškim predsednikom Trumpom je odličen. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je savdsko razlago smrti savdskega novinarja Džamala Hašodžija označil za verodostojno in pomemben prvi korak. Demokratski in republikanski člani ameriškega kongresa so bili medtem v odzivih veliko ostrejši in pozvali k ukrepanju oziroma ameriški preiskavi umora novinarja.

Trump je dodal, da če bodo ZDA ukrepale, ne želi, da bi to vplivalo na prodajo orožja Savdski Arabiji, ki je pred tem danes prvič potrdila, da je novinar ameriškega Washington Posta umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, in sicer v pretepu.

Na vprašanje med kampanjo v Arizoni, ali meni, da je savdska razlaga smrti novinarja verodostojna, je Trump dejal, da meni, da je. Dodal je, da je še zgodaj in da še niso končali pregleda preiskave izginotja novinarja, da pa gre za "pomemben prvi korak" Rijada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če se bodo ZDA odločile za kakšno obliko sankcij ali druge ukrepe, pa bi mu bilo ljubše, če se ne bi odločili za odpoved 110 milijard vrednega orožarskega posla s Savdsko Arabijo, ki pomeni 600.000 delovnih mest, je dodal.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je pred tem sporočila, da Bela hiša sprejema novico iz Savdske Arabije na znanje in da bo še naprej spremljala mednarodne preiskave tega tragičnega incidenta ter se zavzemala za pravočasno in pregledno pravico v skladu z vsemi ustreznimi postopki.

Člani kongresa so bili v odzivih veliko ostrejši. Republikanski senator Bob Corker, predsednik senatnega odbora za zunanje odnose, je izrazil dvom v verodostojnost savdskih oblasti, ki so tedne vztrajale, da je Hašodži zapustil konzulat. Izpostavil je, da Rijad zgodbo še vedno vsakodnevno spreminja, tako da ne gre domnevati, da zadnja zgodba drži vodo, je tvitnil.

Republikanski senator Lindsey Graham, tesen zaveznik Trumpa, je prav tako izrazil dvom v verodostojnost savdske razlage. "Najprej so nam rekli, da naj bi Hašodži zapustil konzulat in so zanikali kakršnokoli savdsko vpletenost. Sedaj je prišlo do pretepa in je bil ubit v konzulatu, vse to pa brez vedenja prestolonaslednika," je tvitnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Bob Menendez, demokratski član omenjenega senatnega odbora, meni, da bi ZDA morale proti Savdijcem, vpletenim v smrt novinarja, uvesti sankcije v skladu z ameriškim zakonom, imenovanem po pokojnem ruskem žvižgaču Sergeju Magnitskem. Poudaril je, da ta zakon ne pozna izjem zaradi nesreč. "Tudi če je novinar umrl v pretepu, to ni izgovor za njegov umor," je tvitnil.



Tudi Corker je menil, da bi morale ZDA izvesti svojo lastno verodostojno preiskavo odgovornih za umor novinarja v skladu z zakonom Magnitski.

Menendez pa je izpostavil, da zadeve še niti zdaleč ni konec in da je treba ohraniti mednarodni pritisk.

Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa Adam Schiff pa je tvitnil, da mora Savdska Arabija odgovarjati in, če vlada Donalda Trumpa ne bo ukrepala, mora ukrepati kongres. "Če se je Hašodži boril, se je boril za svoje življenje," je sporočil Schiff.

Republikanski poslanec Mike Coffman je Trumpa pozval, naj takoj odpokliče vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika iz Rijada. Izpostavil je, da se morajo ZDA postaviti za svoje vrednote in zahtevati od svojih zaveznic, da spoštujejo človekove pravice.

Hašodžija, ki je za Washington Post kritično pisal o Savdski Arabiji in savdskem prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, so nazadnje videli živega 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Preiskava turške policije je odkrila, da so ga zasliševali, mučili, ubili in na koncu razkosali.

Rijad pa je po tednih vztrajanja, da je novinar zapustil konzulat, danes na podlagi prvih rezultatov preiskave priznal, da je novinar na konzulatu umrl med pretepom. Tožilstvo je sporočilo, da je "med novinarjem in drugimi, ki jih je srečal na konzulatu, prišlo do prepira, ki je vodil v pretep s pestmi, posledica katerega je bila njegova smrt," je poročala savdska tiskovna agencija SPA.

Dodali so, da so v okviru preiskave, ki še traja, prijeli 18 oseb. Savdski kralj Salman pa je odpustil vodjo obveščevalne službe Ahmeda al Asirija in medijskega svetovalca Sauda al Kahtanija, oba tesna sodelavca svojega sina bin Salmana. Ukazal je tudi ustanovitev posebnega ministrskega odbora pod prestolonaslednikovim vodstvom za prestrukturiranje obveščevalne agencije in bolj jasno opredelitev njenih pristojnosti.