Revija Reporter
Svet

Trump v New Yorku gosti svetovne voditelje; Šarec bo lahko spoznal Melanio

STA

24. sep. 2019 5:55

Deli na:

Predsednik vlade Marjan Šarec.

Bobo

Voditelji držav bodo danes v New Yorku začeli splošno razpravo v okviru 74. zasedanja 193-članske Generalne skupščine Združenih narodov (GS ZN), ki se je bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. Zbrane bo Šarec nagovoril v petek, danes pa bo v ospredju predvsem ameriški predsednik Donald Trump.

Na programu tokratne splošne razprave, ki bo potekala do ponedeljka, bodo številne teme, v ospredju pozornosti pa so predvsem podnebne spremembe in razvojna vprašanja, od izkoreninjenja revščine do kakovostnega izobraževanja.

Podnebne spremembe so v ospredju že od petka, ko so tudi v mestu New York potekali protesti. Generalni sekretar ZN Guterres je v soboto pripravil mladinski podnebni vrh, v ponedeljek pa je potekal podnebni vrh svetovnih voditeljev.

Trump bo GS ZN nagovoril danes. Nastopil bo po predsedujočemu 74. zasedanja GS ZN, Nigerijcu Tijaninu Mohamedu Bandeju, generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu ter brazilskem kolegu Jairu Bolsonaru. Danes bodo med drugim nastopili še francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Boris Johnson in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Pričakovati je, da bo Trump pojasnil številna stališča glede najbolj perečih tem v mednarodni skupnosti, od zapletanja iranske krize do trgovinskih vojn s Kitajsko. Po napovedih analitikov bo predsednik ZDA skušal dobiti podporo čim večjega števila držav za sankcije proti Iranu.

Zvečer bo ameriški predsednik s soprogo Melanio gostil tudi tradicionalni sprejem za vse vodje delegacij. V New Yorku bo Trump ostal do srede, v tem obdobju pa srečanje s slovenskim premierjem Šarcem ni predvideno.