Revija Reporter
Slovenija

Šarec naj bi razkril ime novega ministrskega kandidata

STA

6. sep. 2018 5:54

Deli na:

Marjan Šarec.

Bobo

V DZ se bodo danes zvrstila zaslišanja petih ministrskih kandidatov, ki jih v imenovanje predlaga premier Marjan Šarec. Med njimi so trije aktualni ministri, in sicer Karl Erjavec, Andreja Katič in Zdravko Počivalšek. Pričakovati pa je tudi, da bo Šarec razkril ime novega kandidata za ministra za javno upravo, ki bo zamenjal Tugomirja Kodeljo.

Med 11 ministrskimi kandidati, ki so se delovnim telesom DZ predstavili v torek in sredo, je bil v torek tudi Kodelja, čigar predstavitev so člani odbora z 10 glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. Toda iz LMŠ so v sredo sporočili, da se je Šarec odločil, da bo za funkcijo ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata.

Njegovo ime bodo po napovedih iz stranke razkrili predvidoma danes. Pristojnemu odboru DZ pa se mora novi kandidat predstaviti najkasneje v treh dneh po vložitvi predloga kandidature, za katero ima sicer Šarec časa tri dni po prejemu mnenja odbora o predstavitvi prvega kandidata.

Iz vrst LMŠ prihaja tudi kandidat za ministra za finance Andrej Bertoncelj, ki se bo moral na novi funkciji in najverjetneje tudi že na današnjem zaslišanju soočiti z vprašanji o stabilnosti javnih financ in spoštovanja fiskalnega pravila.

Dopoldne se bosta na ločenih sejah predstavila tudi kandidatka za pravosodno ministrico in dosedanja obrambna ministrica Andreja Katič, ki prihaja iz vrst SD, in Zdravko Počivalšek, ki želi ostati na funkciji ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Počivalška, ki je med najbolj spornimi kandidati za Levico, ki je z vladno koalicijo sklenila dogovor o sodelovanju, za ministra znova predlaga SMC.

Na njihovo pobudo pa za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kandidira tudi Ksenija Klampfer, ki se bo danes prav tako predstavila pristojnemu odboru.

Kot zadnji se bo ob 15. uri predstavil kandidat za ministra za obrambo Karl Erjavec. Predsednik DeSUS, ki je v iztekajočem se mandatu vlade opravljal funkcijo zunanjega ministra, je bil na čelu obrambnega ministrstva že v vladi Janeza Janše med letoma 2004 in 2008.

Po opravljenih predstavitvah vseh kandidatov je sicer glasovanje o listi pričakovati prihodnji teden.