mož elektirka Dobra karma

Tarot napoved: poudarjeni strahovi in podvojeni ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Trump v Davosu: Nikoli ne bomo dovolili, da bi radikalni socialisti uničili naše gospodarstvo

Deli na:
Trump v Davosu: Nikoli ne bomo dovolili, da bi radikalni socialisti uničili naše gospodarstvo

Donald Trump - Foto: /

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v Davosu zavrnil opozorila glede podnebne krize in jih označil za smešne. Prav tako si je pripisal zasluge za razcvet ameriškega gospodarstva.

"Moramo zavrniti večne preroke pogubljenja in njihove napovedi apokalipse," je na Svetovnem gospodarskem forumu dejal Trump, ki je nastopil nekaj ur po govoru mlade švedske aktivistke Grete Thunberg. Najstnica je opozorila, da vlade niso naredile praktično nič v boju proti podnebnim spremembam.

Trump je ob tem dejal, da se pretekle prerokbe niso uresničile, na primer, da bo Zemlja prenaseljena in da bo zmanjkalo nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nikoli ne bomo dovolili, da bi radikalni socialisti uničili naše gospodarstvo," je zatrdil Trump, pri čemer je očitno meril na tekmece iz demokratske stranke.

Trump je na oder prišel po nastopu švicarske predsednice Simonette Sommaruga, ki je pozvala svetovne voditelje, naj skrbijo za planet.


Kljub njenemu pozivu ameriški predsednik še naprej stavi na fosilna goriva. Pohvalil se je, da so ZDA največji proizvajalec nafte in zemeljskega plina. Po njegovih besedah ameriški potrošniki na ta račun veliko privarčujejo. Ob tem je evropske države pozval, naj kupujejo več ameriških energetskih proizvodov.

Povečanje proizvodnje nafte, plina in premoga je bilo "tako uspešno, da ZDA ni treba več uvažati energije iz sovražnih držav", se je pohvalil.

Trump je tudi dejal, da se bodo ZDA pridružile novi mednarodni pobudi za posaditev 1000 milijard dreves, in dodal, da želi ohraniti "veličastnost božjega stvarstva in naravne lepote našega sveta". Pot naprej so tehnične inovacije in ne omejevanje gospodarske rasti, je poudaril.

Kasneje je za novinarje še dejal, da je njegov obisk Davosa namenjen srečanjem "z najpomembnejšimi ljudmi na svetu in nazaj se bomo vrnili z izjemnim poslom". "Tisto drugo je zgolj potegavščina," je dejal glede sodnega postopka proti njemu, ki se danes začenja v ameriškem senatu. "Gre za lov na čarovnice, ki traja že leta, in iskreno povedano je sramotno," je dodal.

V Davosu se je danes začelo 50. jubilejno letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. Na eni najvplivnejših konferenc na svetu do petka pričakujejo približno 3000 predstavnikov sveta politike, gospodarstva in družbe.

loading...
Loading...