profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump savdskemu princu: Kupite še več našega orožja, za vas je to drobiž

Deli na:
Trump savdskemu princu: Kupite še več našega orožja, za vas je to drobiž

Donald Trump in savdski princ bin Salmanu - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši sprejel savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana in pohvalil Savdsko Arabijo, ker kupuje veliko orožja od ZDA. Pri tem je Salmana pozval, naj kupujejo še več, ker da je to zanje navaden drobiž.

Trump in Salman pred pogovori za zaprtimi vrati novinarjem nista povedala nič bistvenega, razen pohval na račun odnosov med državama. ZDA bi naj poleg prodaje orožja načrtovale tudi prodajo jedrske tehnologije Savdski Arabiji, vendar o tem nista rekla nič.

Uradno sta govorila o projektih infrastrukture, o Rusiji, Siriji, Jemnu in Iranu. Trump je glede Irana dejal, da dejanja Irana na Bližnjem vzhodu in v svetu niso ustrezna, da se v Iranu menda dogaja veliko slabih stvari, čez mesec dni pa bo moral spet podpreti ali zavrniti iranski jedrski sporazum. Trump je novinarjem dejal, naj počakajo in vidijo kaj bo storil.

Salman o Iranu ni hotel povedati nič, je pa Trumpa diplomatsko spomnil, da se odnosi med državama začeli že pred 80 leti, ne pa z njegovim prihodom na oblast. Trump je namreč uvodoma razlagal, da so zelo hitro razvili odnose s Savdsko Arabijo, in dodal, da so bili ti pod Barackom Obamo zelo napeti.

Trump je Salmana pozval, naj kupujejo še več ameriškega orožja, ki da je najboljše na svetu. Vmes se je pohvalil, da so Islamski državi odvzeli skoraj sto odstotkov ozemlja in to zelo hitro, odkar je na oblasti. Spomnil pa je tudi na svoj obisk Savdske Arabije lani maja, ki ga je opredelil kot nekaj najveličastnejšega doslej.



Salman je omenil, da se ZDA sodelovanje s Savdsko Arabijo, ki v ZDA podpira posredno ali neposredno štiri milijone delovnih mest, izplača ter napovedal v desetih letih za 400 milijard dolarjev nekih novih neopredeljenih priložnosti.

Med kratkim nastopom pred novinarji je Trump potrdil, da je poklical po telefonu ruskega kolega Vladimirja Putina in mu čestital za zmago na volitvah. Govorila sta menda tudi o oboroževalni tekmi, pri čemer je Trump spomnil, da je Putin kmalu po zmagi dejal, da to ni dobra stvar. O tem in drugem se bosta pogovarjala kmalu na štiri oči. Trump je dejal, da bo to v kratkem.

Odzval se je tudi na niz bombnih napadov, ki so prizadeli teksaško prestolnico Austin. Menil je, da gre za dejanja bolnega posameznika ali posameznikov, lokalne, državne in zvezne policije pa da trdo delajo, da bi prišle zadevam do dna.

Mohamed bin Salman se je kasneje v Washingtonu srečal še z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom, finančnim ministrom Stevom Mnuchinom, ministrom za trgovino Wilburjem Rossom, direktorjem Cie Mikom Pompeom ter svetovalcem za nacionalno varnost Herbertom McMasterjem.