kerc 3 Odkrito.si

Življenje slovenskega igralca daleč od oči ...

pizama1 Svet24.si

Boštjan Gorenc - Pižama o svojem hujšanju

molk Svet24.si

Tedenski horoskop: Dialoga ni in ga žal še ne bo...

bitenc Svet24.si

Umrl je legendarni igralec Demeter Bitenc

liam payne Najstnica.si

Liam Payne tokrat prestavlja latino sodelovanje

Barbara Imperl Njena.si

Barbara s Kmetije: Sedaj počne to!

erika fabjan Njena.si

Konec ljubezni za slovensko športnico

Svet

Trump "raketnemu možu" grozi s popolnim uničenjem; na samomorilski misiji si, sporoča Kim Jong Unu

Deli na:
Trump "raketnemu možu" grozi s popolnim uničenjem; na samomorilski misiji si, sporoča Kim Jong Unu

Foto: Profimedia - Donald Trump v Združenih narodih.

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN požel aplavz med prisotnimi kolegi v dvorani, ko jih je pozval, da morajo svoje države vedno postaviti na prvo mesto.

Manj navdušenja je bilo ob njegovi grožnji s popolnim uničenjem Severne Koreje.

Pomen suverenosti so v ZN doslej poudarjale države, ki niso hotele nobenega mednarodnega vpletanja v dogajanje znotraj svojih meja, ZDA pa so od druge svetovne vojne naprej oziroma od ustanovitve ZN vodile povsem drugačno politiko. Trump je zagotovil, da bodo ZDA še naprej sila dobrega na svetu in bodo sodelovale z mednarodno skupnostjo, vendar pa bo Amerika na prvem mestu.

Trenutno stanje sveta je opisal v temni luči in dejal, da se teroristi krepijo in širijo po svetu. Malopridni režimi, ki so zastopani v ZN, podpirajo teroriste in grozijo drugim državam ter lastnim prebivalcem z jedrskim orožjem. "Avtoritativne sile želijo porušiti vrednote, sisteme in zavezništva, ki preprečujejo spopade in usmerjajo svet v svobodo," je dejal.

Trump meni, da je napočil čas ponovnega prebujanja držav in njihove okrepljene suverenosti ter obsodil grožnje tej suverenosti, kot se to dogaja v Ukrajini, v Južnem Kitajskem morju in drugje.

Ostro je obsodil režim v Severni Koreji in dejal, da je "raketni mož", kot je imenoval severnokorejskega predsednika Kim Jong-una, na samomorilski misiji. Zagrozil je, da bo Severno Korejo popolnoma uničil, če ne bo prenehala z jedrskimi in raketnimi grožnjami.

V skladu s pričakovanji je kritiziral tudi jedrski sporazum svetovnih sil z Iranom in dejal, da o tem še niso slišali zadnje besede, čeprav ni naravnost zagrozil, da ga bo razdrl.

Govor je začel v svojem slogu in je nizal pohvale borznega gospodarskega zagona po njegovi izvolitvi na položaj predsednika ZDA. Ob tem je zagotovil, da bo ameriška vojska pod njim postala najmočnejša v zgodovini.

Napadel je tudi "socialističnega diktatorja" Nicolasa Madura, ki povzroča veliko trpljenje dobrim prebivalcem Venezuele. Ob tem je dejal, da "pokvarjeni režim" uvaja socialistične politike, ki so povsod, kjer so jih poskusili uničile vse.

Potarnal je, da ZDA plačujejo preveč v proračun ZN, vendar ob tem dovolil, da bodo plačevale še naprej, če se bo naložba obrestovala v miru in boljšem življenju ljudi po svetu.

ZN v nasprotju s pričakovanji ni kritiziral, ampak jih je celo hvalil za dobro delo, kot so na primer prizadevanja za enakopravnost žensk, za kar je prav tako dobil aplavz.

Govor je sklenil tradicionalno s pozivom k božjem blagoslovu ZDA, pred tem pa je za enak blagoslov privoščil tudi vse državam sveta.