Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump protestnikom pred Belo hišo: Za ograjo bi vas pričakali "pobesneli psi in zlovešče orožje"

Deli na:
Trump protestnikom pred Belo hišo: Za ograjo bi vas pričakali "pobesneli psi in zlovešče orožje"

Protestniki so se odpravili tudi pred Belo hišo, ki jo je tajna služba za nekaj ur zabarikadirala. - Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je danes po petkovih protestih pred Belo hišo pohvalil profesionalnost Tajne službe, hkrati pa opozoril protestnike, da bi jih, če bi se jim uspelo prebiti čez ograjo, "pričakali pobesneli psi in zlovešče orožje". Menil je tudi, da so ti protestniki onečastili spomin na Georgea Floyda, ki je bil ubit v Minneapolisu.

Protesti, ki jih je povzročila smrt temnopoltega Floyda v Minneapolisu, ko je policist z nogo na vratu tiščal ob tla in ga zadušil, so se v minulih nočeh razširili tudi na številna druga mesta po ZDA. In protestniki so se zbrali tudi pred Belo hišo.

Kot je Trump sporočil v nizu tvitov, je dogajanje pred Belo hišo spremljal tudi sam. Pohvalil je delo in profesionalnost Tajne službe, ki skrbi za njegovo varnost. "Bil sem notri, opazoval vsako potezo in ne bi se mogel počutiti bolj varnega," je zapisal.

"Pustili so 'protestnike', da so kričali in bentili, kolikor so hoteli, a ko je kdo postal preveč predrzen ali neprimeren, so ga hitro umirili, grobo. Niso dojeli, kaj jih je zadelo. Prednje linije so zamenjali sveži agenti, magično," je opisal ravnanje agentov Tajne službe.



Proteste je opisal kot "veliko množico, profesionalno organizirano", a da se nikomur ni uspelo niti približati temu, da bi lahko prebil ograjo. "Če bi, bi ga pričakali najbolj pobesneli psi in najbolj zlovešče orožje, kar jih je kdaj videl. Takrat bi bili ljudje zelo resno poškodovani, najmanj. Veliko agentov Tajne službe je samo čakalo na akcijo," je še napisal Trump.

Medtem ko je pohvalil hladnokrven in profesionalen odziv Tajne službe, pa je na drugi strani okrcal županjo prestolnice Muriel Bowser, "ki vedno išče denar in pomoč", tokrat pa da ni dopustila pomoči mestne policije. "Ni njihovo delo. Lepo," je komentiral predsednik.

Za protestnike pred Belo hišo je sicer dejal, da so prišli zgolj "povzročat težave", da pa imajo sicer malo skupnega s spominom na ubitega Floyda. "Tajna služba jih je obvladala z lahkoto," dodal. Hkrati pa namignil, da bi bil danes čas za protiproteste pred Belo hišo oz. za zborovanje v podporo "veliki Ameriki".