Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Afganistanu na dan neodvisnosti prvi protesti proti talibanom

Deli na:
V Afganistanu na dan neodvisnosti prvi protesti proti talibanom

Afganistanci so se na dan neodvisnosti opogumili - zastava je psotala simbol upora proti talibanom. - Foto: Profimedia

V afganistanski prestolnici Kabul se je danes zbralo okoli sto protestnikov, ki nasprotujejo talibanski vladavini. Mahali so z dosedanjimi afganistanskimi rdeče-črno-zelenimi zastavami, kar postaja znak upora proti talibanom. Protestniki se zbirajo tudi drugod po Afganistanu, največ pa naj bi jih bilo v severni dolini Pandžšir.

Dosedanja afganistanska državna zastava je zaenkrat glavni simbol upora proti vladavini talibanov, ki imajo belo zastavo z napisom islamske prisege. Protestniki v Kabulu so tudi vzklikali "naj živi Afganistan" in "naša zastava, naš ponos", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na objave na spletnih družbenih medijih je do podobnih protestov prišlo tudi v nekaterih drugih afganistanskih mestih. Ponekod so talibani množice razgnali s streli v zrak, v mestu Host pa so uvedli tudi policijsko uro. Prihajajo tudi poročila o smrtnih žrtvah, ki pa jih zaenkrat še ni mogoče potrditi.

Večji odpor proti talibanski vladavini naj bi se vzpostavljal v dolini Pandžšir na severu Afganistana, kjer živijo pretežno Tadžiki. O tem je danes v Moskvi spregovoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je povedal, da odpor organizirata podpredsednik padle afganistanske vlade Amrulah Saleh in Ahmad Masud. Slednji je sin slovitega poveljnika upornikov proti talibanski vladavini Ahmada Šaha Masuda, ki je bil ubit 9. septembra 2001.



Lavrov se je sicer zavzel za dialog v državi, med vsemi nasprotujočimi si silami v Afganistanu, med vsemi etničnimi in verskimi skupinami, da bi preprečili državljansko vojno, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Tudi kitajska vlada v Pekingu se je zavzela za dialog v Afganistanu in za vzpostavitev bolj vključujoče vlade. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying je menila, da tudi zadnje izjave talibanov nakazujejo, da se Afganistanu morda obeta bolj zmerna vladavina in ne tako okrutna, kakršna je bila pred 20 leti.

Italijanska vlada, ki trenutno predseduje skupini držav G20, je medtem predlagala izredni vrh te skupine 20 gospodarsko največjih držav, da bi se pogovorili o položaju v Afganistanu, še poroča dpa.