nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Natfa poganja vojno": Greenpeace ruskemu tankerju preprečil pristanek v Angliji

Deli na:
"Natfa poganja vojno": Greenpeace ruskemu tankerju preprečil pristanek v Angliji

Fosilna goriva napajajo vojno. - Foto: Twitter/Greenpeace UK

Protestniki okoljevarstvene organizacije Greenpeace so v nedeljo zvečer zasedli pomol v Angliji, v katerega bi moral pripluti tanker s 33.000-tonsko pošiljko ruskega dizelskega goriva, in ga prisilili, da se obrne, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Policija je osem protestnikov že pridržala.

Kot je po poročanju dpa danes sporočil Greenpeace, je skupina 12 aktivistov dobila dostop do terminalov v Essexu in se v nedeljo zvečer povzpela na pomol.

V Greenpeaceu protestirajo proti temu, da britanska vlada dopušča stekanje denarja za fosilna goriva k ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Financiramo vojno, naši računi za energijo in stroški goriva so zelo visoki, podnebna kriza pa je še večja. To se mora končati," je pozvala strokovnjakinja za nafto in plin pri organizaciji Greenpeace UK Georgia Whitaker.

Po podatkih tamkajšnje policije so prijavo glede vdora na terminal prijeli okoli 23. ure. Osem ljudi so aretirali zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega vdora. Iz okoljevarstvene organizacije pa so medtem sporočili, da več protestnikov ostaja na svojih mestih, pri čemer je en aktivist na razkladalnih ceveh, drugi visi na pomolu, ostali pa zasedajo pomol in preprečujejo tankerju, da se priveže, navaja dpa.Ob tem so razprli transparent z napisom "nafta poganja vojno".

Britanska vlada je sicer prepovedala vplutje v Veliko Britanijo ladjam, ki so v lasti, upravljanju ali pod zastavo Rusije, vendar pa nič ne preprečuje, da bi priplula ladja z rusko nafto, ki je v lasti drugih držav. Tako tanker, ki je namenjen na terminal v Essexu, pluje pod grško zastavo, vendar prevaža gorivo iz ruskega pristanišča Primorsk, informacije Greeenpeacea še povzema dpa.

Konec aprila so aktivisti norveškega Greenpeacea v znak protesta proti uvozu ruske nafte priklenili čoln na ruski naftni tanker. Njihov cilj je bil preprečiti uvoz več tisoč ton nafte v norveška pristanišča.