kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

Janša, Hojs Svet24.si

Grozi (ne)ministru Hojsu dve leti zapora?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Svet

Trump prihaja v Evropo na srečanje "možgansko mrtvega" zavezništva

Deli na:
Trump prihaja v Evropo na srečanje "možgansko mrtvega" zavezništva

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Reuters

Voditelji 29 članic zveze Nato, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, bodo danes v Londonu s slovesnim sprejemom pri britanski kraljici Elizabeti II. obeležili 70. obletnico vzpostavitve Severnoatlantskega zavezništva. Nocoj bo pred njimi predvsem praznovanje. Bolj vsebinski del vrha v Londonu pa jih čaka v sredo.

Po kar nekaj javnih razprtijah med največjimi članicami je v Londonu pričakovati predvsem iskanje in potrjevanje enotnosti Nata, ki je bil ustanovljen 4. aprila 1949 v Washingtonu. V Londonu pa so tedaj vzpostavili prvi sedež te tedaj 12-članske organizacije kolektivne obrambe.

V ospredju londonskega vrha naj bi bile znova razprave o pravičnejši delitvi bremen, torej o izdatkih držav za obrambo. Generalni sekretar je prejšnji teden ob predstavitvi podatkov izrazil optimizem, ker se izdatki povečujejo že peto leto zapored in da cilj, da bi do leta 2024 za obrambo namenjali dva odstotka BDP, dosega že devet članic.


Največje vprašanje sicer je, kaj bo glede tega povedal ameriški predsednik Donald Trump, ki je najbolj glasen kritik evropskih zaveznic, ki da za skupno obrambo ne prispevajo dovolj. Tu bi se lahko na tnalu znašla tudi Slovenija, ki je z 1,04 odstotka BDP za leto 2019 na dnu lestvice držav po tem kriteriju. Slabši so le še Španija, Belgija in Luksemburg.

Manj razhajanj je pričakovati v razpravi o drugih temah, pomembnih za varnostni položaj v evroatlantskem prostoru. Med drugim naj bi se posvetili krepitvi boja proti terorizmu, katerega tarča je bil pred dnevi ponovno London. Pričakovati je tudi razprave o odnosih z Rusijo in krepitvi odvračalne drže Nata. Posvetili naj bi se tudi vse hitrejši vojaški krepitvi Kitajske.

Voditelji Francije, Nemčije, Turčije in Velike Britanije se bodo danes sestali še na posebnem srečanju o položaju v Siriji in reševanju nesoglasij, ki so nastala zaradi turške ofenzive proti sirskim Kurdom. Ker se Ankara o tem niti ni posvetovala z ostalimi zaveznicami Nata, je francoski predsednik Emmanuel Macron ocenil, da je Nato "možgansko mrtev". Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa mu je užaljeno odvrnil, da je on tisti, ki je "možgansko mrtev".

Loading...