Revija Reporter
Svet

Trump napoveduje "imigracijski sistem, ki mu bo zavidal ves svet"

STA

17. maj. 2019 6:00

Deli na:

Donald Trump

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek predstavil predlog reforme imigracijskega sistema. Kot je dejal, gre za "nekaj, čemur bo zavidal ves svet". Trump je dejal, da ni boljšega sistema in ga tudi ne bo, po mnenju poznavalcev pa ta predlog ne bo nikoli postal zakon.

To je med drugim izjavil Trumpov republikanski zaveznik v senatu Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki je razložil, da gre za poskus poenotenja republikancev okrog imigracije pred volitvami 2020. Trump se je te izjave zavedal in je govor prekinil, da Grahamu ukaže, da naj nekaj stori glede tega. Senator pa je temu prikimal.

Trumpov predlog, ki sta ga izdelala zet Jared Kushner in svetovalec Stephen Miller, vsebuje rešitve, o katerih predsednik govori že dve leti. Vendar pa predlog izpušča ključne stvari, zaradi česar ga demokrati v predstavniškem domu kongresa ne bodo potrdili.

Trump pravi, da bo nov sistem temeljil na "vrednosti". Povečali naj bi sprejem priseljencev, ki so visoko šolani, usposobljeni in sposobni služiti veliko denarja za razliko od današnjega, ki daje prednost združevanje družin, kot je bil primer s starši prve dame ZDA Melanie Trump.

Predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi je njegov predlog ocenila kot poniževalen. Kot je dejala, njegov predlog ocenjuje, da družine nimajo nobene vrednosti.

Trump je dejal, da se bodo morali že prosilci za zeleno karto oziroma dovoljenje za delo in bivanje v ZDA naučiti angleščine in osnovnih dejstev o zgodovini in družbi. To velja za prosilce za državljanstvo, ki se skozi proces naučijo o ZDA več kot zna povprečen Američan.

Trump je zaslovel po izjavi, ko se je pridušal zakaj v ZDA prihajajo le ljudje iz "usranih držav". Predsednik ZDA je skupaj z večino Američanov še vedno prepričan, da si želi v ZDA praktično vsakdo na svetu. Trumpov načrt reforme naj bi se zgledoval po sistemih držav, kot so Kanada, Avstralija in Nova Zelandija, ki sprejemajo več usposobljenih priseljencev. ZDA na leto izdajo okrog 1,1 milijona zelenih kart, pri čemer jih velika večina (66 odstotkov) gre družinskim članom tistih, ki že bivajo v ZDA.

Le okrog 12 odstotkov zelenih kart je šlo priseljencem na podlagi "vrednosti", to je veščin, izobrazbe in sposobnosti. Trumpovi bi radi razmerje obrnili v prid slednjih, pri čemer bi skupno število izdanih zelenih kart na leto ostalo enako.

Predlog prav tako ukinja tako imenovano imigracijsko loterijo, to je sistem po katerem iz držav z majhnim številom priseljencev v ZDA avtomatično z žrebom zagotovijo določeno število zelenih kart. V predlogu je seveda tudi Trumpov zid na meji z Mehiko in drugi ukrepi za boljše zavarovanje meja pred nezakonitimi priseljenci, kakor tudi posebna taksa za vse, ki želijo priti v ZDA.

Demokrati so proti, ker predlog ne omenja usode več 100.000 priseljencev, ki so jih v ZDA na nezakonit način pripeljali starši ali skrbniki. Ne omenja niti 12 milijonov drugih nezakonitih priseljencev, ki so trenutno v ZDA, ali potreb ameriških kmetov in industrije po poceni zakoniti ali nezakoniti delovni sili.