Revija Reporter
Svet

Trump napovedal podaljšanje roka za dokončanje trgovinskih pogajanj s Kitajsko

STA

25. feb. 2019 9:57 Osveženo: 9:59 / 25. 2. 2019

Deli na:

Donald Trump in Ši Džinpin.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo tvitnil, da so bila dosedanja trgovinska pogajanja s Kitajsko produktivna in bo podaljšal rok za povišanje carin na uvoz iz Kitajske, ki bil doslej 1. marec. Trump je še napovedal, da bosta dogovor dokončno potrdila s kitajskim kolegom Xi Jinpingom na Floridi.

Trump ni pojasnil do kdaj je podaljšal rok za uspešno sklenitev pogajanj oziroma kdaj naj bi prišlo do potrditve dogovora na njegovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi kamor namerava povabiti Xija.

"Z zadovoljstvom poročam, da so ZDA dosegle bistven napredek v naših trgovinskih pogajanjih s Kitajsko pri pomembnih strukturnih vprašanjih vključno z zaščito intelektualne lastnine, transferji tehnologij, kmetijstvom, storitvami, valuto in številnih drugih vprašanjih," je sporočil Trump v prvem od dveh nedeljskih tvitov na to temo.

"Ameriško povišanje carin sedaj napovedano za 1. marec bom preložil. Ob predvidevanju, da bosta obe strani dosegli dodaten napredek, bomo načrtovali vrh za predsednika Xija in mene v Mar-a-Lagu, da dokončano dogovor. Zelo dober konec tedna za ZDA & Kitajsko," je sporočil Trump v nedeljo zvečer v drugem tvitu.

Zadnji krog pogajanj med državama v Washingtonu so v petek, ko bi se morala končati, podaljšali za dva dni. Trump je pogajanja pozitivno ocenil že v petek, Xi pa mu je medtem posredoval pismo, v katerem je izrazil upanje, da bodo pogajanja potekala v duhu zmage za vse.

Trump je doslej grozil, da bo 1. marca več kot podvojil carine še na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza, če do tega datuma ne bo celovitega dogovora o trgovinskih in gospodarskih odnosih. Po napovedih naj bi carine dvignil z 10 na 25 odstotkov.

Trump je lani prvi uvedel 10-odstotne carine na uvoz iz Kitajske vreden do 200 milijard dolarjev, nato pa še 25-odstotne za 50 milijard dolarjev uvoza. Kitajska mu je vrnila s podobno mero.

Trumpova napoved podaljšanja roka za pogajanja je pozitivna in bo danes skoraj zagotovo pognala navzgor svetovne borzne indekse, vendar je precej nenavadna, na kar je med drugimi opozoril analitik Sveta za globalne zadeve iz Chicaga Philip Levy.

Trump je sprožil carinsko vojno, sedaj pa premika rok teden dni pred njegovim iztekom. "Washington je sedaj izgubil prednost tega roka in tehtnica se kot kaže nagiba h Kitajski," je sporočil Levy. Ameriški analitiki med drugim ocenjujemo, da je carinska vojna močno prizadela ameriški izvoz soje.

Podaljšanje roka vzbuja vtis, da se Trumpu bolj mudi z dogovorom kot Kitajcem. Ameriški predsednik rad opozarja na rast borznih indeksov, do katere je v zadnjih mesecih prihajalo po pozitivnih novicah glede možnosti trgovinskega dogovora.

Drug motiv je lahko v tem, da se Trump odpravlja v Vietnam na vrh s kolegom iz Severne Koreje Kim Jong-unom in noče zasenčiti tega dogodka oziroma pozitivnega vzdušja.

Tretji razlog pa je lahko ta, da si Trump enostavno želi razglasitve nove zmage, čeprav bo šlo za podobno neodločen izid kot v primeru pogajanj o novem sporazumu o prosti trgovini Severne Amerike, ki je prinesel le nekaj kozmetičnih popravkov starega sporazuma Nafta.