Revija Reporter
Svet

Trump na Otoku pozdravljajo s protesti

STA

13. jul. 2018 5:55

Deli na:

Dobrodošlica Trumpu na Otoku.

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je v četrtek z vrha Nata v Bruslju dopotoval v Veliko Britanijo, bo imel danes uradne pogovore z britansko premierko Thereso May, ki bodo predvidoma v znamenju trgovine, verjetno pa tudi nelagodja. Sprejela ga bo tudi kraljica Elizabeta II., pričakala pa ogromna množica protestnikov, ki se ji bo sicer ognil.

Trumpa so s soprogo Melanio že v četrtek gostili na slovesni večerji z nemalo ceremonije v palači Blenheim blizu Oxforda, kjer se je rodil Winston Churchill. Danes so na vrsti uradni pogovori, katerih glavna tema bo prostotrgovinski sporazum med ZDA in Združenim kraljestvom po odhodu slednjega iz EU marca 2019. Takšnega sporazuma z ZDA si v Londonu srčno želijo.

Mayeva je prav zaradi tega pred prihodom Trumpa kljub nizu njegovih nediplomatskih opazk sporočila, da "ni močnejšega zavezništva, kot so naši posebni odnosi z ZDA in v prihodnjih letih tudi ne bo pomembnejšega zavezništva". Prostotrgovinskega sporazuma si sicer hitro želi tudi Trump, ki je od vsega začetka podpiral brexit.

Pogovori pa bodo verjetno vendarle nelagodni, saj je Trump izustil nemalo neprimernih opazk na račun Mayeve oz. njenega načrta za brexit, zaradi katerega se tudi sooča s hudo vladno krizo, ker naj bi načrt ohranjal tesne vezi s povezavo.

Trump je med drugim pred prihodom na Otoka dejal, da je Boris Johnson, ki je zaradi načrta za brexit odstopil s položaja vodje britanske diplomacije, njegov prijatelj in da bo morda govoril z njim. Nato pa je komentiral še, da ta načrt ni tisto, za kar so Britanci glasovali na referendumu. Poleg tega ni mogel nihče spregledati niti njegovih ostrih kritik na račun zveze Nato minula dva dni v Bruslju.

K nelagodju bi lahko prispevalo tudi dejstvo, da so ob Trumpovem obisku po vsej državi napovedani množični protesti, največji pa bo danes v Londonu - ki se ga bo ameriški predsednik med obiskom v veliki meri izognil.

V britanski prestolnici bodo med drugim dopoldne blizu poslopja parlamenta spustili ogromen s helijem napolnjen balon, ki upodablja karikiranega dojenčka Trumpa v plenicah. Glede na v četrtek objavljeno anketo YouGov kar 77 odstotkov Britancev o Trumpu nima dobrega mnenja, 74 odstotkov jih meni, da je seksist, 63 odstotkov pa, da je rasist.

Uradni pogovori se bodo po napovedih poleg proste trgovine in brexita vrteli tudi okoli Bližnjega vzhoda in Rusije. Trump bo v nedeljo z Otoka odpotoval v Helsinke na vrh z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred pogovori z Mayevo v podeželski rezidenci britanskih premierjev Chequers iz 16. stoletja in sprejemom pri kraljici v Windsorju, bo ameriški predsednik skupaj s premierko dopoldne obiskal prestižno vojaško akademijo Sandhurst.

Že drevi pa bo s soprogo odpotoval na Škotsko, kjer ima v lasti dve igrišči za golf, in tam preživel vikend. Na Downing Streetu so dejali, da gre za "zasebni element uradnega obiska".