mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar o Levici: Brutalno, v primitivnem žargonu kritizira, obenem pa se dela, da je najbolj pomemben koalicije

Deli na:
Cerar o Levici: Brutalno, v primitivnem žargonu kritizira, obenem pa se dela, da je najbolj pomemben koalicije

Foto: Primož Lavre

Prvak SMC Miro Cerar verjame, da bo ob predlogu za novega okoljskega ministra, ki ga predlaga SMC, kmalu čez parlamentarno sito tudi novi zdravstveni minister in bo vlada zopet popolnjena. Hkrati upa tudi, da se ne bo zapletlo pri sporazumu o sodelovanju vlade z Levico, čeprav pričakuje tudi, da bo Levica spremenila svoj odnos do vladne ekipe.

Cerar je včeraj na novinarski konferenci, na kateri je sporočil, da SMC za novega okoljskega ministra predlaga aktualnega državnega sekretarja na tem ministrstvu Simona Zajca, spomnil tudi, da so minuli teden predsedniki koalicijskih strank in Levice parafirali sporazum o sodelovanju. Pri tem je SMC želela, da se vanj vpiše, da se v pogajanja, ki bodo potekala glede posameznih projektov, vključijo vse koalicijske stranke.

Pred podpisom sporazuma morajo nekatere stranke, tudi SMC, to potrditi še na pristojnih organih stranke. Cerar je ob tem napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke, ki ga bo sklical prihodnji teden ob vrnitvi s službene poti v tujini, predlagal, da čim prej zavzame dokončno stališče.

Ob tem je dejal, da bo SMC sporazum podpisala, če bo na torkovem koalicijskem vrhu od premierja in ministra za finance dobila zagotovilo, da s projekti, ki jih predvideva sporazum, ostajajo v mejah javnofinančne vzdržnosti. "Za zdaj ni razloga za nezaupanje, za zdaj si le želimo dodatnih pojasnil," je zagotovil Cerar.

Je pa spomnil, da imajo nekatere resnejše pripombe na omenjeni protokol v SD. Tako dopušča možnost, da bo ob morebitnih pripombah SD potrebna nova razprava. "Upam pa, da se zadeva ne bo preveč zapletla, ker to ne bo v korist delovanja vlade in države," je dodal.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da Levica ni vstopila v vlado. S tem, ko včasih podpira vlado, drugič pa ravna kot opozicijska stranka, sicer dobiva politične točke, a odgovornosti ne prevzema, je opozoril. "Kljub temu Levico potrebujemo, zato z njo poskušamo konstruktivno sodelovati," je pojasnil.


Hkrati je dodal pričakovanje, da bo tudi Levica konstruktivna, saj da je bil zadnje tedne večkrat priča žaljivih izjav, ki so letele nanj in na druge ministre. "Ne vem, če je to najbolj korekten pristop, da kritiziraš, ko se ti zazdi, celo kritiziraš zelo, bi rekel, brutalno, v nekem primitivnem žargonu, na drugi strani pa se delaš, kot da si ti tisti najbolj pomemben uspešen del koalicije. Zagotovo cenimo, da Levica sodeluje z nami pri pomembnih in dobrih projektih, bo pa treba ta odnos na teh negativnih segmentih izboljšati," je bil kritičen Cerar.

Na torkovem širšem koalicijskem vrhu bodo sicer v ospredju tudi predlogi sprememb na socialnem in davčnem področju in infrastrukturni projekti. Med slednjimi si v SMC želijo nadaljevanja drugega tira in tretje razvojne osi. Želimo si jo tudi nadaljevanja zdravstvene reforme.

V tej luči si želi, da bi delo čim prej začel tudi novi minister za zdravje. Premier Marjan Šarec bo za to mesto po odstopu Sama Fakina predlagal Aleša Šabedra, ki je v času Cerarjeve vlade in s podporo SMC prevzel vodenje ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC).

Cerar je ob tem dejal, da so na njegov izbor za generalnega direktorja UKC vplivali, ker so verjeli, da je za to mesto primeren. "Seveda je vodenje ministrstva drugačen, večji izziv," je opozoril, a dodal, da morajo zaupati, da je Šarec dobro premislil o Šabedrovem premiku na ministrstvo za zdravje. "Tu nismo sodelovali pri izbiri, a če ne bo prepričljivih nasprotnih razlogov, bomo predlog z veseljem podprli," je zagotovil Cerar.

Hkrati je dejal, da se z ukrepi že mudi, saj da Fakin doslej še ni storil nič takega, kar bi prineslo premike. Obenem pa je pristojnim zaželel srečno roko pri izbiri novega generalnega direktorja UKC Ljubljana, saj za to mesto ni lahko dobiti ljudi.

Eden od izzivov v zdravstvu, kjer v SMC pričakujejo takojšnje ukrepanje, je področje otroške srčne kirurgije. Spomnil je, da je njegova vlada pripravila projekt Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ta vlada pa se je odločila, da ga ukine. Odločitev je Cerarju, kot je dejal, "do neke mere težko razumljiva", pa vendar dopušča možnost, da bo alternativna rešitev prav tako dobra. "A za zdaj rešitve še ni. In zdaj je čas, da tisti, ki so kritizirali vodstvo inštituta, pokažejo, da znajo bolje," je še dejal Cerar.