Revija Reporter
Svet

Trump je z izjavo razjezil Madura

STA

6. feb. 2020 6:00

Deli na:

Venezuela je včeraj kritizirala navedbe predsednika ZDA Donalda Trumpa v njegovem govoru o položaju v državi, v katerem je med drugim dejal, da bo režim venezuelskega socialističnega voditelja Nicolasa Madura razbit in uničen. Kot je v odzivu dejal venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza, gre pri Trumpovih besedah za "nasilne grožnje".

"Trump je s tem, ko je izrekal nasilne grožnje proti integriteti ter ustavni, legitimni, demokratični vladi predsednika Nicolasa Madura, žalil in preziral venezuelski narod," je dejal Arreaza. ZDA je tudi obtožil vmešavanja ter da je doslej poskušala doseči spremembe režima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Maduro je nezakoniti voditelj, tiran, ki zatira lasten narod. A Madurova tiranija bo razbita in uničena," je v ameriškem kongresu v torek med drugim dejal predsednik ZDA.

Trump se je včeraj sestal še z vodjo venezuelske opozicije Juanom Guaidojem, ki je v torek zvečer na povabilo Bele hiše v ameriškem kongresu spremljal Trumpov govor o položaju v državi. Trump ga je označil za legitimnega predsednika Venezuele, Guaido pa je pri tem dobil stoječe ovacije tako republikanskih kot demokratskih kongresnikov.

36-letni Guaido je postal svetovno znan lani, ko se je razglasil za začasnega predsednika Venezuele, ki naj bi izvedel demokratične volitve. Kmalu ga je kot takega priznalo več kot 50 držav, tudi ZDA. Slovenija pa ga je v tej vlogi prepoznala.