mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump je priznal, da so mu bolj všeč "trdni in zlobni" diktatorji, kot pa zavezniški voditelji

Deli na:
Trump je priznal, da so mu bolj všeč "trdni in zlobni" diktatorji, kot pa zavezniški voditelji

Kim in Trump sta se prvič sestala junija lani v Singapurju. - Foto: Profimedia

V ZDA še pred izdajo še vedno odmeva zadnja knjiga novinarja in urednika Washington posta Boba Woodwarda Srd o predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki zavrača kritike, da je že februarja vedel, kako nevaren je novi koronavirus, javno pa je trdil, da ni problema. Trumpa je pred izidom zaskrbelo, kaj Woodward piše o njem.

Zato ga je 14. avgusta poklical po telefonu, Woodward je pogovor posnel in CNN je objavil posnetek ter prepis pogovora. V času, ko je za covidom-19 v ZDA umrlo že 168.000 ljudi ob 1300 mrtvih na dan, je Trumpa zanimalo, kako je izpadel.

Ameriški analitiki se še vedno sprašujejo, zakaj je Trump sodeloval pri knjigi, ker bi lahko vedel, da Woodward ne bo sadil rožic. Avgustovski pogovor, ki je bil njun 19. v zvezi s knjigo, potrjuje, da se je zagate zavedal tudi Trump. Poleg tega ga je v pogovorih nenehno spraševal, ali bo napisal dobro knjigo o njem.

Trump je Woodwarda vprašal, če je koronavirus pomembnejši od ekonomije, pisatelj pa mu je odgovoril pritrdilno in dodal, da sta zadevi povezani. Trump je nato menil, da "malce pa že" in opozoril na to, da so se borze skoraj vrnile na rekordne vrednosti.

Ameriški ekonomisti nenehno opozarjajo, da Trump enači borzne indekse s celotno ekonomijo. Iz pogovora je razvidno, da Trump tudi avgusta še ni povsem dojel, da je pravo ekonomsko okrevanje odvisno od zaustavitve virusa.

Woodward je potem Trumpu napovedal, da mu deli knjige ne bodo všeč, predsednik ZDA pa je spet opozoril na trdnost okrevanja borznih trgov in ga vprašal ali je to omenil v knjigi. V nadaljevanju pogovora je Trump Woodwardu zagotovil, da več kot je storil sam, proti virusu ni bilo mogoče storiti.

Trump je Woodwardu februarja povedal, da je koronavirus zelo nevaren, veliko nevarnejši od gripe, marca pa mu je potem povedal, da je v javnosti namerno zmanjševal nevarnost, ker ni hotel ustvariti panike.



Nekateri dopisniki Bele hiše so prvič doslej namesto "zavajanje" začeli uporabljati besedo "laž". Dopisnik televizije ABC je tako Trumpa vprašal, zakaj je lagal Američanom, predsednik pa ga je v odgovor označil za sramotnega novinarja.

V prejšnjih podobnih primerih bi Trump pisca obtožil, da laže ali zadržuje ključno informacijo do izida knjige, ker želi zaslužiti z večjo prodajo. Sedaj pa je ubral drugo pot. "Če je Woodward mislil, da sem rekel kaj slabega, potem bi moral iti k oblastem, naj se pripravijo. Ampak ni mislil, da je slabo," je prejšnji teden dejal Trump, ki je vrhovna oblast v ZDA.

V Woodwardovi knjigi je veliko udarnih novic, ki so v senci Trumpovih izjav o koronavirusu. Med njimi lahko bralec iz Trumpovih ust izve, da so predsedniku ZDA všeč "trdni in zlobni" svetovni voditelji, ne pa tisti, ki vodijo zavezniške države.

"Kar dobro se razumem z Recepom (Tayyipom) Erdoganom, čeprav se menda ne bi smel, ker vsi pravijo kako grozen fant je. Zame je v redu. Lahko ti povem, da trdnejši ali zlobnejši kot so, bolje se razumem z njimi," je povedal.

Dejal je tudi, da ima rad predsednika Severne Koreje Kim Jonga-una, ki mu je na vrhunskem srečanju med drugim ponosno razlagal, kako je dal obglaviti svojega strica.

Woodwardu je priznal tudi, da se z "enostavnimi" voditelji ne razume tako dobro, s čimer je mislil na voditelje zavezniških držav in pri tem Woodwarda prosil za psihološki nasvet. "Enkrat mi boš to razložil. Velja?".