Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump in Melania sta zapustila Belo hišo in poletela na Florido

Deli na:
Trump in Melania sta zapustila Belo hišo in poletela na Florido

Donald in Melania Trump sta zapustila Belo hišo in poletela na Florido - Foto: Reuters

Donald Trump je danes še zadnjič kot ameriški predsednik zapustil Belo hišo ter se s helikopterjem Marine One odpravil proti oporišču Andrews. Od tam je poletel proti Floridi, kjer bo preživel še zadnjo uro svojega mandata pred prisego novega predsednika ZDA Joeja Bidna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump se danes ne bo udeležil Bidnove inavguracije, s čimer bo ravnal v nasprotju s tradicijo.

Ob odhodu se je odhajajoči predsednik skupaj s prvo damo Melanio Trump sprehodil po rdeči preprogi do helikopterja na zelenici Bele hiše.

V oporišču je sledilo krajše slavje in nagovor Trumpa. Dejal, da so za njim neverjetna štiri leta in da mu je bilo v čast biti predsednik. "Imamo najboljšo državo na svetu," je dodal.

V nagovoru ni poimensko omenil svojega naslednika, je pa novi administraciji zaželel srečo. "Novi administraciji želim srečo in veliko uspeha. Mislim, da bodo zelo uspešni, imajo temelje za nekaj res neverjetnega," je povedal.


Zagotovil je še, da se bo v neki obliki zagotovo vrnil. "Imejte dobro življenje, kmalu se spet vidimo," je dodal.

Nekaj besed je povedala tudi Melania Trump. "V čast mi je bilo biti vaša prva dama," je dejala. "Bog vas vse blagoslovi, Bog blagoslovi vaše družine in Bog blagoslovi ta lep narod," je dodala.

Na prizorišču se je poleg Trumpovih sorodnikov zbralo še okoli 500 podpornikov, polovica območja je ostala prazna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je danes še zadnjič z letalom Air Force One poletel proti Floridi. Prisego svojega naslednika bo tako opoldne po lokalnem času pričakal daleč stran od Washingtona.

To je prvič po več kot 150 letih, da se odhajajoči predsednik ZDA ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika. Trump je večkrat lažno zatrjeval, da je zmagovalec predsedniških volitev 3. novembra lani. Posledica njegovih tovrstnih izjav je tudi vdor njegovih podpornikov 6. januarja v ameriški kongres, ko so ravno potrjevali Bidnovo zmago na volitvah. V nasilju je umrlo pet ljudi.