Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Alžirci besni na predsednika: ostarel in onemogel v vozičku je, a oblasti noče dati iz rok

Deli na:
Alžirci besni na predsednika: ostarel in onemogel v vozičku je, a oblasti noče dati iz rok

Abdelaziz Bouteflika - Foto: Zimbio

Alžirske varnostne sile so včeraj uporabile vodne topove proti študentom, ki pred ustavnim svetom v prestolnici protestirajo proti kandidaturi predsednika Abdelaziza Bouteflike za peti mandat. 82-letni predsednik je imel čas do polnoči, da v ustavnem svetu uradno vloži kandidaturo, kar naj bi tudi storil.

Bouteflika je sicer v pismu, ki so ga danes prebrali na državni televiziji, pod težo protestov obljubil, da se bo v primeru, da dobi še peti mandat za vodenje države, po enem letu umaknil s položaja in razpisal predčasne predsedniške volitve, na katerih ne bo sodeloval, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obljubil je tudi, da bo razpisal referendum o novi ustavi.

AFP je sicer poročala, da so v ustavni svet, agencijo, ki obravnava predsedniške kandidature, danes prispeli tovornjaki, s katerimi so pripeljali izjave s podpisi podpore. Nato naj bi Bouteflika v agencijo prišel še osebno, tako kot je to bilo na volitvah pred petimi leti.

V prestolnici Alžir se je ob tem na protestu sicer zbralo več sto študentov. Policija jim je preprečila, da bi zapustili območje, a je nekaterim vendarle uspelo, da so prebili policijski kordon in prišli do ustavnega sveta, kjer so zahtevali, da svet ne sprejme kandidature Bouteflike za volitve 18. aprila, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

O protestih študentov so poročali tudi iz drugih krajev po državi, kjer so okoli vladnih poslopij in območjih protestov okrepili varnost. O množičnem protestu študentov so lokalni mediji poročali tudi iz vzhodne province Batna, pa tudi s severa države.

Bouteflika, ki je na oblasti od leta 1999, je val protestov sprožil 10. februarja z napovedjo, da se bo na predsedniških volitvah potegoval za nov petletni mandat. Nekatere opozicijske stranke so zato napovedale bojkot volitev. Danes pa je kandidaturo umaknil njegov glavni tekmec Ali Benflis, ki je pojasnil, da v sedanjih okoliščinah - ko so ljudem odvzeli nadzor nad njihovo usodo - volitve nimajo smisla, poroča AFP.



O protestih so danes poročali danes tudi iz Francije, kjer živi pomembna alžirska diaspora. V Parizu se je zbralo najmanj 6000 protestnikov, okoli tisoč v Marseillu.

Bolehni Bouteflika je leta 2013 utrpel možgansko kap in ga je od takrat le redko mogoče videti v javnosti. Priklenjen je na invalidski voziček.

Njegove zmožnosti, da še naprej vodi državo, so bile vprašljive že na zadnjih volitvah leta 2014, na katerih je nato zmagal.

Bouteflika je spoštovanje pridobil z vlogo pri končanju državljanske vojne (1992-2002), ki je zahtevala skoraj 200.000 življenj. V času arabske pomladi januarja 2011 je prebrodil najhujše z odpravo izrednih razmer po 19 letih in uporabo denarja od prodaje nafte za dvig plač. Tako je bil med arabsko pomladjo, ki se je začela leta 2010 v sosednji Tuniziji, edini predsednik na severu Afrike, ki je ostal na položaju.

V zadnjih letih pa je državo finančno prizadel padec cen nafte na globalnem trgu.