Revija Reporter
Svet

Trump in Kim naj bi drugi dan srečanja podpisala skupno izjavo

STA

28. feb. 2019 5:55

Deli na:

Donald in Kim na večerji.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un bosta nadaljevala srečanje v Hanoju. Osrednja tema pogovorov je denuklearizacija Korejskega polotoka. Kot je sporočila Bela hiša, bosta po koncu drugega dne pogovorov podpisala skupno izjavo, vendar podrobnosti niso razkrili.

Trump je po prvem dnevu pogovorov s Kimom v sredo tvitnil, da je imel sijajen sestanek in večerjo v Hanoju in da je bil dialog dober ter da se veseli nadaljevanja pogovorov.

Drugi dan se bosta voditelja danes dopoldne najprej sešla na štiri oči. Srečanje naj bi trajalo 45 minut, sledil bo podpis skupne izjave, nato bo imel Trump novinarsko konferenco.

Trump in Kim v Hanoju na drugem srečanju - prvo je bilo junija lani v Singapurju - nadaljujeta pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka, možno pa je tudi, da bosta uradno razglasila konec korejske vojne.

Po mnenju ameriškega predsednika bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o denuklearizaciji lahko postala velika gospodarska sila. Pri tem je izpostavil uspešno preoblikovanje vietnamskega gospodarstva kot zgled za Severno Korejo.