Revija Reporter
Svet

Trump in Kim na zgodovinskem srečanju

STA

12. jun. 2018 0:45

Deli na:

Na singapurskem otoku Sentosa se bosta danes na zgodovinskem vrhu sestala ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Glavna tema pogovorov bo jedrska razorožitev Korejskega polotoka.

ZDA upajo, da se bo Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpovedala svojemu jedrskemu programu. Obseg in hitrost razorožitve sta sicer še predmet pogajanj.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v ponedeljek dejal, da bo Washington v zameno ponudil "drugačna in edinstvena" zagotovila Pjongjangu, tako da bo dobil zadostno gotovost, da denuklearizacija ni nekaj, "kar se bo zanj slabo končalo".

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je pred srečanjem sporočila, da bo Kim izmenjal "obsežna in poglobljena stališča o gradnji stalnega in trajnega mirovnega mehanizma na Korejskem polotoku in njegovi denuklearizaciji".

Pjongjang si sicer že dolgo želi, da bi se končala ameriška vojaška navzočnost v Južni Koreji, kjer imajo ZDA nameščenih okoli 28.000 vojakov za zaščito države pred severno komunistično sosedo. Pričakuje tudi konec mednarodne izolacije, ki bo tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

To bo prvi vrh med kakim aktualnim predsednikom ZDA in katerim od severnokorejskih voditeljev. Najprej se bosta Kim in Trump, ki sta že v Singapurju, ob 9. uri po lokalnem času (3. uri po srednjeevropskem) sestala na štiri oči za zaprtimi vrati, nato pa se jima bodo pridružili še svetovalci. Srečanje bo potekalo v hotelu Capella na otoku Sentosa.