Revija Reporter
Svet

Trump imel "dolg in zelo dober pogovor" z južnokorejskim predsednikom Moon

STA

29. apr. 2018 6:00

Deli na:

južnokorejski predsednik Moon Jae In se zavzema za mirno rešitev dolgoletnega konflikta.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je po petkovem vrhu Korej danes imel "dolg in zelo dober pogovor" z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom. Tvitnil je, da gredo "stvari zelo dobro" glede njegovega načrtovanega srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in da se "dogovarjajo o njegovem datumu in lokaciji".

Sporočil je še, da se je pogovarjal tudi z japonskim premierjem Shinzom Abejem, da bi ga seznanil s "potekajočimi pogajanji", poročajo tuje tiskovne agencije.

Kim in Moon sta se na petkovem vrhu zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne.

Kim naj bi se sestal še s Trumpom, predvidoma junija. Točnega datuma in lokacije še niso sporočili.

Trump je v petek dejal, da za srečanje s Kimom predlagajo dva ali tri kraje, nato pa kot možni lokaciji omenil "dve državi". Kateri, ni povedal, je pa ameriška CBS News včeraj poročala, da bi lahko šlo za Mongolijo in Singapur. Premier Singapurja Lee Hsien Loong je sicer včeraj dejal, da za dogodek niso prejeli uradne zahteve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po telefonu sta se včeraj pogovarjala tudi obrambna ministra ZDA in Južne Koreje James Mattis in Song Young-moo o naporih za izboljšanje odnosov med Korejama pri dosegi skupnega cilja denuklearizacije. Kot so sporočili iz Pentagona, sta govorila o rezultatih vrha Korej. Izrazila sta zavezanost diplomatski rešitvi, s katero bodo dosegli "popolno, preverljivo in nepovratno denuklearizacijo Severne Koreje", cilj, ki se odraža v več resolucijah ZN. Mattis je tudi potrdil zavezanost ZDA obrambi Južne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.