Revija Reporter
Slovenija

Ivo Hvalica v intervjuju: Šarec me je pozitivno presenetil, Toninu sem svetoval vstop v vlado

Igor Kršinar

1. dec. 2019 19:59 Osveženo: 20:13 / 01. 12. 2019

Deli na:

Ivo Hvalica

Primož Lavre

Legendarni nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica še vedno zelo pozorno spremlja aktualno slovensko politiko. Prepričan je, da bi njegova nekdanja stranka lahko vodila vlado, če bi zamenjala sedanjega predsednika, saj ga druge stranke zavračajo zaradi njegove avtoritarnosti in nedemokratičnosti.

Povedal nam je tudi, kako je Janez Janša gradil kult osebnosti in kako je prišlo do radikalizacije stranke.



Zaupal nam je, kako ga je v času sestavljanja vlade obiskal Matej Tonin, kateremu je predlagal, naj vstopi v vlado Marjana Šarca.

Prepričan je tudi, da sedanji premier ne bo doživel usode svojih predhodnikov, saj zadeve pelje tako, da je volk sit in koza cela.

Obregnil se je tudi v oblačila, s katerimi hodijo v parlamentu poslanci Levice, ki nam s tem delajo sramoto v tujini.


Citati:

Ko gledam poslance Levice, imam občutek, kot da so prišli na neki piknik ali pa kot da so prišli obirati jabolka.

Zgodil se je linearni padec od socialdemokracije v izrazito desničarsko Slovensko demokratsko stranko, ki je postala tudi zelo radikalno ekstremna.

Prvak SDS je potolkel vse rekorde. Tudi jugoslovanske, mogoče ima na Kitajskem daljši staž Mao Cetung, pa seveda Zmago Jelinčič.

Če bi prišlo v SDS do zamenjave vodstva, sem prepričan, da bi lahko dosegla višji rezultat, saj bi se tako dalo prepričati ljudi, da je treba voliti zmerno desnico.

Ko je bil Tonin predsednik državnega zbora, me je obiskal. Takrat sem mu rekel, naj vstopi v vlado.    

Mene je Šarec pozitivno presenetil. Napačno je nekomu dati etiketo a priori, da je bil igralec. Tudi Ronald Reagan je bil igralec in je bil uspešen predsednik ZDA. Zakaj bi bil igralec manj sposoben kot obramboslovec?

Šarčeva stranka bo preživela. Nekateri sicer govorijo tudi o neki kombinaciji, ampak zakaj bi si Šarec nadeval Cerarjev oziroma Počivalškov nahrbtnik.

Pahor je brihten politik in evropsko razgledan. On je stranko počasi pomikal v sredino, zdaj pa je njihov levi prostor zasedla Levica in Židan je rekel: »Nazaj v planinski raj!« Med svoje.

Čudim se Šarcu, da ne zamenja Cerarja, saj ima zdaj za to večjo možnost, odkar ta ni več predsednik stranke.

VSE TO IN ŠE VEČ V INTERVJUJU Z IVOM HVALICO V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24