Revija Reporter
Svet

Trump in Putin hočeta več jedrskega orožja

STA

23. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta se zavzela za povečanje jedrskih kapacitet svojih držav.

Trump je včeraj na Twitterju objavil mnenje, da morajo ZDA krepko povečati svoje jedrske zmogljivosti. Povečanje je po njegovem pomembno, dokler se svet glede tega orožja ne spametuje, kaj več pa ni pojasnil. V sredo se je sicer srečal z najvišjimi vojaškimi častniki Pentagona, ki so mu morda kaj povedali.

Uradno je s častniki govoril o raznih programih ministrstva za obrambo, povečanju porabe za to in krčenju porabe za drugo. ZDA imajo trenutno okrog 7000 jedrskih konic, uradno menda za nekaj sto manj kot Rusija. Pentagon si želi zaloge posodobiti, za kar bodo v 30 letih potrebovali 1000 milijard dolarjev.

Predsednik Barack Obama je ohranjal zaloge ameriškega jedrskega orožja ob osebni filozofiji, da bi bilo treba nekoč v prihodnosti to orožje povsem odpraviti.

Demokratski kritiki so med predsedniško kampanjo jedrsko orožje uporabljali kot enega od argumentov, zakaj Trump ne bi smel priti v Belo hišo, ker je menda preveč nepredvidljiv, da dobi v roke kode za sprožitev jedrskih raket.

Trump je celo menil, da bi se lahko z jedrskim orožjem opremili Japonci in Južnokorejci kot protiutež Severni Koreji in Kitajski.

Tudi Putin hoče več orožja

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj pozval k okrepitvi vojaškega jedrskega potenciala Rusije in razvoju raket, ki bodo lahko prebile vsak protiraketni sistem. Dodal je tudi, da je Rusija močnejša od katerega koli potencialnega agresorja ter obenem opozoril, da ne smejo popuščati.

"Moramo okrepiti vojaške potenciale strateških jedrskih sil, še posebej z raketami, ki lahko zanesljivo prebijejo obstoječe in prihodnje obrambne sisteme," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP Putin povedal na zasedanju kolegija na ruskem obrambnem ministrstvu.

Po njegovih besedah je med drugim nujno zagotoviti tudi uravnotežen razvoj vseh vej in oblik vojske ter nadaljevati z razvojem orožja in sodobnih komunikacij.

Dodal je, da je ruska vojska uspešno pokazala svoje zmožnosti v Siriji. "Sirska vojska je bila deležna velike podpore, zahvaljujoč kateri je izvedla več uspešnih operacij proti skrajnežem."

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pojasnil, da so ruske zračne sile od začetka operacije v Siriji v septembru 2015 izvedle 71.000 napadov, v katerih je bilo ubitih 35.000 borcev. Po njegovih besedah so ruske sile od iz rok skrajnežev osvobodile dobrih 12.000 kvadratnih kilometrov sirskega ozemlja oziroma 499 naselij, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je še pripomnil, da morajo "spremljati vsakršne spremembe ravnotežja moči v politično-vojaški situaciji v svetu, še posebej vzdolž ruskih meja, ter hitro sprejeti načrte za nevtralizacijo groženj državi".