Revija Reporter
Svet

Trump evropskim državam: Sprejmite svoje džihadiste, če ne jih bomo izpustili v Evropo

STA

2. avg. 2019 10:20 Osveženo: 10:22 / 02. 8. 2019

Deli na:

Džihadisti Islamske države.

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril evropske države, naj dovolijo vrnitev svojih državljanov, ki so se v Siriji borili za skrajno Islamsko državo (IS), ali pa se soočijo z možnostjo, da bodo ujeti džihadistični borci preprosto izpuščeni nazaj v Evropo, poroča nemška tiskovna agencija.

"Imamo na tisoče borcev IS, za katere želimo, da jih Evropa sprejme, in videli bomo, če jih bo sprejela. Če jih ne bo, jih bomo verjetno morali izpustiti v Evropo," je dejal Trump v izjavi novinarjem pred Belo hišo.

ZDA evropske države vztrajno pozivajo, naj sprejmejo in sodijo številnim tujim borcem IS, ki so jih zajele v Siriji. Večino so jih zajele Sirske demokratične sile (SDF).

Trump je Evropi sicer že večkrat zagrozil, da bodo tuje borce IS iz taborišč v Siriji izpustil na prostost, če jih evropske države ne bodo vzele nazaj.

State Department ocenjuje, da je vračanje teroristov v domače države najboljša rešitev, da se jim prepreči vrnitev na bojišča. Evropske države so glede vračanja borcev zadržane.