osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Svet

Trump Evropejcem: Če ne sprejmete 800 džihadistov IS iz Sirije, jih bomo izpustili

Deli na:
Trump Evropejcem: Če ne sprejmete 800 džihadistov IS iz Sirije, jih bomo izpustili

Foto: Profimedia - Trump je zagrozil, da bo izpustil zajete džihadiste, če jih k sebi ne vzamejo domače države.

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto pozno zvečer pozval Evropo, naj sprejme 800 borcev skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), ki so jih ameriške sile zajele v Siriji in jim sodijo. Če evropske države skrajnežev ne bodo sprejele, je Trump na družbenem omrežju Twitter zagrozil z njihovo izpustitvijo.

"ZDA prosijo Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in druge evropske zaveznice, naj sprejmejo več kot 800 borcev IS, ki smo jih ujeli v Siriji in jim sodijo," je tvitnil Trump. Dodal je, da je kalifat tik pred padcem ter da alternativa sprejetju džihadistov "ni dobra", saj jih bodo ZDA primorane izpustiti. "Nočemo gledati, kako bodo borci IS pronicali v Evropo, kamor bi po pričakovanjih šli," piše v enem od tvitov.

"Mi toliko naredimo in toliko porabimo. Čas je, da ostali okrepijo prizadevanja ter naredijo, česar so sposobni. Mi se po zagotovljeni zmagi nad kalifatom umikamo," je še zapisal ameriški predsednik v seriji tvitov, medtem ko v Siriji potekajo zadnje ofenzive proti skrajni skupini Islamska država (IS).

Ameriški podpredsednik Mike Pence je sicer v soboto na varnostni konferenci v Münchnu zagotovil, da bodo ZDA izsledile vse džihadiste, tudi ko se bodo ameriške sile umaknile iz Sirije.

Trump je decembra lani razburil mednarodno skupnost z nepričakovano napovedjo, da se ameriška vojska umika iz Sirije, in trditvami, da je IS že poražena. Kritiki svarijo, da džihadisti še zdaleč niso poraženi in da bi se lahko po umiku ameriških sil znova okrepili, za kar ameriške zaveznice v regiji niso primerno opremljene.

Loading...