mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump obiskal ameriške vojake v Afganistanu in jim v menzi delil praznično večerjo (FOTO in VIDEO)

Deli na:
Trump obiskal ameriške vojake v Afganistanu in jim v menzi delil praznično večerjo (FOTO in VIDEO)

Trump z ameriškimi vojaki v Afganistanu. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj presenetljivo obiskal ameriške vojake v Afganistanu, kar je njegov prvi obisk države, kjer so ZDA vpletene v vojno že več kot 18 let. Trump se je v zračnem oporišču Bagram srečal tudi z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

Obisk je bil zaradi predsednikove varnosti zavit v skrivnost. Na letalu Air Force One je bilo tudi 13 novinarjev, ki so morali priseči, da ne bodo poročali o obisku, dokler se ne bo zgodil. Trump je lani podobno, vendar za božič, s prvo damo Melanio Trump obiskal ameriške vojake v Iraku, kar je bil njegov prvi obisk vojnega območja.

Na letališču v Bagramu je Trumpa pričakal načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley, ki je pripotoval že v sredo. Bela hiša je napovedala, da bo Trump dan zahvalnosti preživel z družino na svojem posestvu na Floridi, ki jo je zapustil v sredo zvečer.

V zračnem hangarju v Bagrdamu je Trump vojakom, ki se jih je zbralo okrog 1500, delil praznično večerjo - purana, šunko, pire krompir in makarone s sirom - nato pa opravil krajši govor na odru, na katerega je povabil tudi Ganija. Vojakom je povedal, da praznika nikjer na svetu ne bi raje preživel kot z njimi in si prislužil velik aplavz.


Vojakom je tudi razložil, da ZDA niso bile nikoli tako močne, kot so sedaj pod njegovim vodstvom, in zagrozil vsem teroristom, da bodo poraženi. Z vojaki se je potem tudi fotografiral.

Vojna v Afganistanu, ki se je začela kot odgovor na teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, je doslej zahtevala življenja 2400 ameriških vojakov in življenja več deset tisoč Afganistancev. Trump bi jo rad končal, vendar je pred dvema mesecema odpovedal pogajanja s talibani zaradi terorističnega napada v Kabulu, ki je zahteval 12 življenj, med njimi tudi ameriškega vojaka.

Novinarjem je potem povedal, da si talibani želijo dogovora in bo videl ali je to res. "Če bodo, ali ne bodo, je to v redu," je dejal Trump in zagotovil, da bodo ameriški vojaki ostali v Afganistanu dokler ne bo dogovora ali popolne zmage. Nato je poletel predvidoma nazaj domov proti Floridi in prvi dami Melanii Trump.