kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump ukazuje guvernerjem zveznih držav, naj odprejo cerkve in druge verske objekte

Deli na:
Trump ukazuje guvernerjem zveznih držav, naj odprejo cerkve in druge verske objekte

Donald Trump - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj sporočil, da ob pandemiji covida-19 razglaša vse cerkve za nujne dejavnosti in ukazuje guvernerjem ameriških zveznih držav, da jih nemudoma odprejo. Trump sicer takih ustavnih pooblastil nima in analitiki ne dvomijo, da gre za predvolilno potezo.

Trump se je v izjavi za medije pritoževal, da so prodajalne alkohola in klinike za splave označene kot nujne dejavnosti in so zato lahko odprte v času pandemije koronavirusa, verski objekti pa so zaprti. To se mu zdi velika krivica, ki jo sedaj popravlja. Guvernerjem je sporočil, naj ga pokličejo, če jih to moti, da pa ne bodo ničesar dosegli.

"V Ameriki potrebujemo več molitve, ne manj," je poudaril. Trump sicer ni zapiral cerkva in jih tudi ne more odpreti. Ob izbruhu pandemije so guvernerji zveznih držav najprej prepovedali večja zborovanja, nato pa izdali ukaze prebivalstvu, naj ostane doma razen za nujne izhode.

Zapirali so tudi gospodarske in druge dejavnosti, ki niso bile nujne za preživetje, pri čemer so bile izjeme. Republikanske države so na primer pohitele z opredelitvijo orožja kot nujnega posla in trgovine z orožjem so ostale odprte. S cerkvami ni bilo težav, saj so katoliški škofje in duhovniki nemudoma upoštevali priporočila zdravstvenih strokovnjakov glede preprečevanja širjenja koronavirusa.



Podobno se je razen redkih odmevnih izjem odzvala tudi velika večina številnih protestantskih veroizpovedi v ZDA, zaprle so se tudi sinagoge in mošeje ter objekti več sto drugih ver po ZDA. Doslej s socialnim distanciranjem glede cerkva v ZDA ni bilo težav in verski objekti se po državah počasi odpirajo kot drugi deli družbe.

Celo guverner najbolj prizadete države New York demokrat Andrew Cuomo, od četrtka dovoli verska zborovanja, za zdaj z največ do desetimi osebami naenkrat. Analitiki Trumpovo navodilo guvernerjem, ki nima ustavne moči, vidijo kot ustvarjanje spora zaradi utrjevanja podpore pri krščanski desnici pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

Trump meni, da je bolj kot pandemija pomemben ponovni zagon gospodarstva in je dejal, da tudi v primeru drugega vala pandemije podjetij po ZDA ne bodo več zapirali ne glede na žrtve. Tudi to je le njegovo mnenje, saj so tovrstni ukrepi v rokah guvernerjev zveznih držav.