profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump bo denar za zid dobil tako, da bo razglasil izredne razmere na meji z Mehiko

Deli na:
Trump bo denar za zid dobil tako, da bo razglasil izredne razmere na meji z Mehiko

Donald Trump - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump bo ob podpisu proračunskega dogovora med republikanci in demokrati v kongresu razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da bi tako prišel do želenih sredstev za gradnjo zidu ob južni meji ZDA in izpolnil svojo predvolilno obljubo, so sporočili iz Bele hiše. Demokrati so že napovedali ustrezen odziv po pravni poti.

Iz Bele hiše so tako sporočili, da bo Trump podpisal dogovor med republikanci in demokrati v kongresu o 330 milijard dolarjev vrednem proračunskem financiranju vlade do konca septembra, s čimer se bodo ZDA izognile novemu bolečemu delnemu zaprtju vladnih agencij.

Dodali pa so, da bo ob tem sprejel tudi izvršilne ukaze in med drugim razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da bi tako "končal varnostno in humanitarno krizo nacionalnih razsežnosti na južni meji".

"Predsednik tako še enkrat več izpolnjuje obljubo o gradnji zidu, zaščiti meje in zagotavljanju varnosti naše velike države", so navedli v Beli hiši in s tem spomnili, da je namen takšne odločitve zaobiti kongres v Trumpovi nameri o financiranju gradnje zidu. To možnost je sicer Trump omenjal ves čas v žgoči politični razpravi na to temo, saj proračunskih dogovor v kongresu predvideva le nekaj manj kot 1,4 milijarde dolarjev za železne pregrade na meji.



Trump je pred enomesečnim zaprtjem vlade ob koncu lanskega leta za zid zahteval 5,7 milijarde dolarjev, demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa pa so trdili, da mu za takšno nesmiselno idejo ne bodo odobrili proračunskega denarja. Na koncu so v kongresu našli kompromis, a Trump se je v strahu pred volilno bazo in nekaterimi medijskimi jastrebi vendarle odločil za tvegano pot.

Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je že napovedala, da bodo proučili vse pravne možnosti in primerno odgovorili na Trumpovo potezo, ki mu omogoča, da sam razporedi določena javna sredstva brez odobritve kongresa. "Na meji ni nobenih izrednih razmer," je zatrdila.

Čeprav predsedniku ustava in zakoni, vključno z zakonom o nacionalnih izrednih razmerah, dovoljujejo omenjeno možnost, je pričakovati, da bo ta poteza sprožila sodne spore in tožbe po državi. Veliko bo odvisno tudi od tega, komu bo vzel sredstva, da bi financiral gradnjo zidu na vsaj delu 3145 kilometrov dolge meje z Mehiko, ki po mnenju večine strokovnjakov in tudi pretežnega dela javnosti ni potreben.