Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Svet

Trump bo denar za zid dobil tako, da bo razglasil izredne razmere na meji z Mehiko

Deli na:
Trump bo denar za zid dobil tako, da bo razglasil izredne razmere na meji z Mehiko

Foto: Reuters - Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump bo ob podpisu proračunskega dogovora med republikanci in demokrati v kongresu razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da bi tako prišel do želenih sredstev za gradnjo zidu ob južni meji ZDA in izpolnil svojo predvolilno obljubo, so sporočili iz Bele hiše. Demokrati so že napovedali ustrezen odziv po pravni poti.

Iz Bele hiše so tako sporočili, da bo Trump podpisal dogovor med republikanci in demokrati v kongresu o 330 milijard dolarjev vrednem proračunskem financiranju vlade do konca septembra, s čimer se bodo ZDA izognile novemu bolečemu delnemu zaprtju vladnih agencij.

Dodali pa so, da bo ob tem sprejel tudi izvršilne ukaze in med drugim razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da bi tako "končal varnostno in humanitarno krizo nacionalnih razsežnosti na južni meji".

"Predsednik tako še enkrat več izpolnjuje obljubo o gradnji zidu, zaščiti meje in zagotavljanju varnosti naše velike države", so navedli v Beli hiši in s tem spomnili, da je namen takšne odločitve zaobiti kongres v Trumpovi nameri o financiranju gradnje zidu. To možnost je sicer Trump omenjal ves čas v žgoči politični razpravi na to temo, saj proračunskih dogovor v kongresu predvideva le nekaj manj kot 1,4 milijarde dolarjev za železne pregrade na meji.Trump je pred enomesečnim zaprtjem vlade ob koncu lanskega leta za zid zahteval 5,7 milijarde dolarjev, demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa pa so trdili, da mu za takšno nesmiselno idejo ne bodo odobrili proračunskega denarja. Na koncu so v kongresu našli kompromis, a Trump se je v strahu pred volilno bazo in nekaterimi medijskimi jastrebi vendarle odločil za tvegano pot.

Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je že napovedala, da bodo proučili vse pravne možnosti in primerno odgovorili na Trumpovo potezo, ki mu omogoča, da sam razporedi določena javna sredstva brez odobritve kongresa. "Na meji ni nobenih izrednih razmer," je zatrdila.

Čeprav predsedniku ustava in zakoni, vključno z zakonom o nacionalnih izrednih razmerah, dovoljujejo omenjeno možnost, je pričakovati, da bo ta poteza sprožila sodne spore in tožbe po državi. Veliko bo odvisno tudi od tega, komu bo vzel sredstva, da bi financiral gradnjo zidu na vsaj delu 3145 kilometrov dolge meje z Mehiko, ki po mnenju večine strokovnjakov in tudi pretežnega dela javnosti ni potreben.

Loading...