pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump bi za 1600 kilometrov dolg zid od Mehike zahteval "pet do deset milijard dolarjev"

Deli na:
Trump bi za 1600 kilometrov dolg zid od Mehike zahteval "pet do deset milijard dolarjev"

Foto: Getty Images

Vodilni republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump želi Mehiko prisiliti k financiranju zidu vzdolž južne meje ZDA. Vrednost investicije je ocenjena na osem milijard dolarjev. V nasprotnem primeru Trump napoveduje reze pri finančnih transakcijah z Mehiko, prek katerih mehiški priseljenci redno pošiljajo v domovino milijarde dolarjev.

O Trumpovih načrtih je poročal časnik Washington Post, ki je od Trumpa pridobil dokument, ki opisuje njegove načrte.

V dve strani dolgem dokumentu Trump grozi, da bo spremenil določilo protiterorističnega patriotskega zakona, s čimer bo blokiral del finančnih transakcij, namenjenih v Mehiko.

Časnik še navaja, da je izvedljivost Trumpovega načrta nejasna, tako s pravnega, kot tudi političnega vidika. Prav tako pa bi lahko ta ideja zdesetkala mehiško gospodarstvo ter privedla do nezaslišanega obračuna med ZDA in njeno ključno diplomatsko zaveznico.

Trumpov dokument med drugim navaja, da bo grožnjo umaknil v primeru, da Mehika za več kot 1600 kilometrov dolg zid "izvede enkratno plačilo v višini pet do deset milijard dolarjev".

"Za Mehiko je to lahka odločitev," je med drugim menil Trump. Potem ko bo zid odplačan, se lahko finančne transakcije nadaljujejo.

Dokument zajema tudi druge morebitne taktike ustrahovanja, kot so višje carine, vizumska politika ter višje pristojbine za dovolilnice za prestop meje, še navaja časnik.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je dal jasno vedeti, "da ni možnosti", da bi njegova država financirala ta zid. Trumpovo retoriko pa je primerjal z vzponom diktatorjev Adolfa Hitlerja in Benita Mussolinija, še navaja AFP.

Ameriški predsednik Barack Obama je Trumpove načrte že ovrgel in jih označil za "nov primer nečesa, kar ni premišljeno". Dodal je še, da bi bile posledice prekinitve nakazil - pri čemer mnoga prihajajo od zakonitih priseljencev in tistih, ki pošiljajo denar svojcem v domovini - ogromne.