Revija Reporter
Svet

Trumpov zid na mehiški meji bi plačali Američani; Mehika bi denar "vračala"

STA

7. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump s sodelavci razmišlja o tem, da bi veliki zid na meji med ZDA in Mehiko financiral z davkoplačevalskim denarjem.

Politico in drugi ameriški mediji poročajo, da bo projekt vreden okrog 14 milijard ameriških dolarjev, denar pa bodo skušali zagotoviti do konca aprila.

Trumpova tranzicijska ekipa je poslala signal republikancem v kongresu, da si želi financirati veliki zid s pomočjo davkoplačevalskega denarja, s čimer bi Trump sicer prelomil obljubo, ki jo je dal med volilno kampanjo. Tedaj je trdil, da bo prisilil Mehiko, da bo plačala gradnjo zidu.

Trump je poročanje medijev potrdil preko družbenega omrežja Twitter in se branil z zapisom: "Nepošteni mediji ne poročajo, da bo Mehika ves denar, porabljen za (hitro) gradnjo velikega zidu, kasneje vrnila."

Ni pa razkril, kako bo pregovoril ali prisilil mehiško vlado, da bo denar za zid vrnila ZDA. Mehika je že pred tem sporočila, da ne bo plačala gradnje zidu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je že pred časom napovedal, da bo takoj po prisegi 20. januarja deportiral približno dva do tri milijone nezakonitih priseljencev. Kot je takrat dejal, gre za "kriminalce, člane tolp, prodajalce drog", ki jih bodo bodisi izgnali bodisi zaprli. Še enkrat je napovedal tudi uresničitev gradnje zidu na meji z Mehiko in tako nakazal, da bo vztrajal pri politiki proti priseljencem, ki jo je začrtal med kampanjo. Glede zidu je pojasnil, da bi bil lahko deloma zid deloma pa ograja.

Trump bi zid gradil na podlagi zakona iz leta 2006, ki ga je podpisal takratni predsednik George W. Bush. Na južni meji med ZDA in Mehiko bi stal 1100 kilometrov dolg zid oziroma ponekod žična ograja.