profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trudeaujevo vlado trese korupcijska afera, maje se tudi njegov stolček

Deli na:
Trudeaujevo vlado trese korupcijska afera, maje se tudi njegov stolček

Foto: Profimedia

Zaradi škandala glede domnevnega vpletanja vlade v preiskovanje afere korupcije in podkupovanje podjetja SNC-Lavalin se maje položaj kanadskega premierja Justina Trudeauja. V ponedeljek je zaradi škandala odstopila druga članica kabineta, predsednica odbora za vladne finance Jane Philpott, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trudeau se že tedne sooča s kritikami zaradi ravnanja vlade glede korupcijskega škandala okoli gradbenega podjetja SNC-Lavalin. Opozicijski konservativci ga pozivajo k odstopu.

Nekdanja pravosodna ministrica Jody Wilson-Raybould je odstopila v februarju, potem ko je uradu premierja očitala, da so vladni predstavniki skušali vplivati na preiskavo škandala okoli podjetja, ki je eden glavnih delodajalcev v Quebecu.

Podjetju s sedežem v Montrealu očitajo, da je med letoma 2001 in 2011 plačal podkupnino v vrednosti okoli 31 milijonov evrov družini libijskega voditelja Moamerja Gadafija v zameno za naročila v Libiji. SNC-Lavalin je odprto lobiral za izvensodno poravnavo, namesto da bi šel primer na sodišče, češ da so zadevo uredili znotraj podjetja in spremenili način delovanja. Tožilstvo je to možnost lani zavrnilo, češ da podjetje ne ustreza kriterijem.

Možnost poravnave je vlada lani uzakonila, da bi se podjetja lahko izognila sojenju in se raje dogovorila za plačilo kazni ali druge ukrepe.

V primeru, da bi podjetje spoznali krivega korupcije, deset let ne bi smelo sodelovati na javnih razpisih vlade, kar bi zanj pomenil resen finančni udarec in grožnjo več kot 50.000 delavcem po celem svetu.

Po odstopu Wilson-Raybouldove je nekaj dni kasneje odstopil tudi eden glavnih sodelavcev premierja Gerald Butts. V izjavi je sicer zanikal, da bi katerikoli član kabineta storil kaj narobe, a da odhaja, ker ne želi motiti pomembnega dela ekipe.


Philpottova pa je v ponedeljkovi odstopni izjavi zapisala, da ne more več braniti načina, kako se vlada odziva na korupcijski škandal in da zagovarja neodvisno sodstvo.

Trudeau se je na srečanju podpornikov liberalcev v Torontu v ponedeljek zahvalil Philpottovi za njeno delo in zagotovil, da afero jemljejo zelo resno.

Korupcijski škandal je prerasel na vladno raven, ko so februarja kanadski časniki poročali, da je kabinet premierja skušal pritisniti na pravosodno ministrico, naj se vplete v korupcijski škandal. Wilson-Raybouldovo so prosili, naj prepriča državno tožilstvo, naj si premisli glede možnosti poravnave, a se je ministrica uprla.

Kasneje je Wilson-Raybouldova priznala, da je bila konec lanskega leta pod stalnim pritiskom vladnih predstavnikov, naj se kot ministrica vmeša v delo tožilstva, da primer SNC-Lavlin ne bi šel na sodišče. Nanjo naj bi pritiskal tudi Trudeau, a premier očitke zavrača.

Ministrico so sicer januarja premestili s pravosodnega ministrstva na ministrstvo za veterane, po poročanju kanadskih časnikov zaradi upiranja, da bi se vmešala v primer. Wilson-Raybouldova je 12. februarja odstopila, nakar je v vladi sledilo več sprememb.

Zaradi afere zadevo preiskuje tudi parlamentarni odbor za pravosodje, ki je prejšnji teden zaslišal Wilson-Raybouldovo, ki je pred odborom ponovila očitke. Ta teden pa sledi zaslišanje Buttsa.

Afera se odvija v neugodnem času za premierja, saj bodo jeseni v Kanadi parlamentarne volitve.