Revija Reporter
Svet

Pesmarica z nacističnimi besedili je v Avstriji odnesla politika svobodnjakov

STA

2. feb. 2018 6:00

Deli na:

Udo Landbauer

Politik iz vladajočih avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Udo Landbauer je po izbruhu škandala zaradi pesmarice z nacističnimi besedili včeraj sporočil, da odstopa z vseh političnih funkcij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Landbauer je sopredsednik študentske bratovščine Germania, ki je imela pesmarico z nacističnimi besedili. Na nedeljskih volitvah v Spodnji Avstriji je bil 31-letnik vodilni kandidat svobodnjakov in je bil tudi izvoljen.

Potem ko je FPÖ včeraj sporočila, da umika njegovo kandidaturo za položaj v deželni vladi, je Landbauer sporočil, da ne bo zasedel niti sedeža v deželnem parlamentu in da bo odstopil tudi s položaja mestnega svetnika v mestu Wiener Neustadt. Suspendiral je tudi svoje članstvo v stranki.

Vodja svobodnjakov in avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je Landbauerjevo odločitev pozdravil. Ob tem je ponovil, da v njegovi stranki in desničarskih združenjih ni mesta za antisemitizem.

Afera s pesmarico iz leta 1997 je izbruhnila tik pred volitvami v Spodnji Avstriji, ko so mediji objavili dele besedil, ki poveličujejo holokavst in Tretji rajh. Landbauer trdi, da za sporna besedila v pesmarici ni vedel.

Tožilstvo v Wiener Neustadtu je zaradi sporne pesmarice uvedlo preiskavo proti štirim ljudem, med njimi tudi proti visokemu predstavniku socialdemokratov (SPÖ) v mestu, ki jo je ilustriral. SPÖ je ta teden sporočila, da ga je nemudoma izključila iz stranke. Proti Landbauerju pa ne poteka preiskava.