GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sprenevedanje RTV Slovenija: Zaradi Thompsona je Kadunc rušil direktorico, ob škandalu z Ličino pa ne bo nihče odgovarjal

Deli na:
Sprenevedanje RTV Slovenija: Zaradi Thompsona je Kadunc rušil direktorico, ob škandalu z Ličino pa ne bo nihče odgovarjal

Anis Ličina v Tedniku. - Foto: TV Slovenija

Zaradi intervjuja s pevcem Thompsonom v Tedniku je Igor Kadunc skušal celo razrešiti direktorico TVS, ob škandalu s promoviranjem Anisa Ličine v isti oddaji pa je obrnil ploščo.

Kot smo pisali, so po nasilnih izgredih v Ljubljani na TVS Slovenija v prispevku v Tedniku, in sicer Kdo je izzval nasilje na četrtkovih protestih v Ljubljani, objavili škandalozno izjavo Anisa Ličine. Gre za »protestnika«, ki je dejansko napovedoval nasilje na ulicah, za Tednik pa je izjavil, da bi se novinarji izognili udarcem, če bi nosili oznako RTV. Na ta verbalni napad oziroma grožnjo novinarjem (na izgredih so bili napadeni fizično!), se nista niti z besedo odzvala ne avtor prispevka Boštjan Veselič Golob ne voditeljica in urednica Tednika Jelena Aščić. Na RTV Slovenija so po zgražanju javnosti priznali, da so bile »izjave Ličine v prispevek umeščene brez kritične distance in ne da bi bil kritično soočen z dejstvi glede protestov.« A to so pripisali časovni stiski pri montaži prispevka tik pred oddajo in nesporazumu pri komunikaciji med urednico in novinarjem avtorjem.

To je sprenevedanje. Aščićeva se je natanko zavedala, kaj počne, prikazati so želeli, da so morda nasilje izzvali celo policisti! Zato smo generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca vprašali, kako bo ukrepal. Spomnimo, Kadunc je pred tremi leti zaradi pogovora s hrvaškim pevcem Thompsonom (očitajo mu promoviranje ustaštva) v Tedniku programskemu svetu celo predlagal razrešitev tedanje direktorice TVS Ljerke Bizilj. Zato, ker ni hotela razrešiti odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Urednik Tednika (hkrati avtor prispevka) Igor Pirkovič pa je zaradi pritiskov sam odstopil. Pri čemer Thompson ni promoviral nasilja niti ni govoril, koga ne bodo tepli.


Bo Kadunc programskemu svetu predlagal razrešitev direktorice TVS (Natalije Gorščak), če ne bo razrešila odgovorne urednice informativnega programa (Manice Janežič Ambrožič), saj noče razrešiti urednice Tednika Aščićeve? Kadunc pravi, da so med primeroma bistvene razlike. O intervjuju s Thompsonom je razpravljal programski svet in njega »zavezal k ukrepanju«. Tokrat pa v Tedniku niso imeli intervjuja z Ličino, ampak je bil le eden od sogovornikov v prispevku. Kot protestnik. Imeli so tudi izjavo notranjega ministra in predstavnika policije, ki sta »predstavila drug zorni kot.« Pomembna razlika je zanj še to, da je bil Pirkovič tedaj tako avtor intervjuja kot urednik Tednika, zdaj pa ne gre za isto osebo. Intervju je bil pripravljen vnaprej, ogledala si ga je odgovorna urednica in imela možnost uredniške presoje. Tokrat je bil prispevek zmontiran tik pred oddajo, »časa za kritično oceno in premislek o primernosti vsebine oziroma sporne izjave pa ni bilo.«

Kadunc pravi, da so napako že priznali. V uredništvu so prispevek analizirali, ni šlo za načrtno napako. Ob ponedeljkih imajo pri pripravi prispevkov največjo časovno stisko, saj se teden šele začne. V prihodnje bodo imeli o tako pomembnih temah pred objavami dodatno razpravo.

Kot nam je pojasnila nekdanja direktorica TVS Ljerka Bizilj, bi ob enakih kriterijih, kot jih je Kadunc uporabil v primeru Thompsona, sedaj vsekakor najmanj zamenjali urednico Tednika. Ne zdi se ji primerna aktivistična vloga TV Slovenija pri obravnavi letošnjih protestov (ob poročanju o njih niso dovolj opozarjali na neupoštevanje zaščitnih ukrepov), pri čemer pa se niti ne strinja z načinom, kako se do TVS obnaša premier.